Zelený čtvrtek: Den, kdy bychom měli jíst zelenou stravu

29. březen 2018

Zelený čtvrtek by měl být dnem odpuštění. Ve staveních se uklízelo. Lidé věřili, že když smetí odloží na křižovatce cesty, nebudou se v domě držet blechy. Hmyz a myši vyženete nejlépe bušením paličky o hmoždíř. Jak přišel Zelený čtvrtek ke svému jménu?

„Zelený dostal název zřejmě od zeleného roucha kněží, které nosí na sobě při liturgických úkonech. A se Zeleným čtvrtkem je spojené i to, že by lidé měli jíst zelenou stravu. Takže nějaké zelené saláty z pampelišek, ze špenátu, z kopřiv,“ říká Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea v Přerově nad Labem.

„Další taková věc, která k Zelenému čtvrtku patří, je to, že odpoledne přestanou zvonit zvony. Utichnou a odlétají do Říma. A to jejich zvonění, kdy se zvonilo ráno, v poledne a večer, klekání, nahrazovalo klepání a řehtání klepaček a řehtaček.“

autor: redakce
Spustit audio