Železniční stanice Praha-Eden začne od neděle fungovat. Zanikne ale zastávka ve Strašnicích

8. prosinec 2020

V neděli 13. prosince si budete moct poprvé nastoupit do vlaku v nové zastávce Praha-Eden. Vznikla jako součást modernizace železničního koridoru mezi pražským hlavním nádražím a Hostivaří.

Po něm se vlaky budou prohánět až 120 kilometrovou rychlostí a navíc po první čtyřkolejné trati v naší republice. V Edenu se ale k vlakům kvůli stále nedokončenému podchodu dostanete prozatím trochu krkolomně po provizorním dřevěném schodišti.

„13. prosince v 00:00 projede poslední vlak, zastaví se provoz po staré trati v úseku Praha-Hostivař – Praha Vršovice,“ říká ředitel výstavby Metrostavu Ladislav Šabach.

Z podchodu povedou pro lidi dva tunely. Jeden k fotbalovému stadionu, druhý opačně k Bohdalci. Zastávka Praha-Eden leží v úseku z Vršovic do Zahradního města.

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové pojedou vlaky rychleji díky zkrácení kolejí o 232 metrů. „Díky narovnání tratě a zvýšení traťové rychlosti se zkrátí jízdní doba mezi Prahou-Vršovicemi a Prahou-Hostivaří o dvě minuty.“ Rovněž od neděle se ale ruší zastávka Praha-Strašnice.

autoři: Radek Duchoň , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.