Zemědělci kolem Želivky hospodaří ekologičtěji. Používají jen vybrané přípravky a postřiky hlásí

15. listopad 2020 06:10

Téměř dvacítka zemědělců z okolí Želivské přehrady druhým rokem hospodaří částečně ekologicky. Chce tak pomoci zlepšit kvalitu vody v přehradě.

Změnit osevní plány, zatravnit části pozemků, o třetinu snížit umělá hnojiva a nahradit je přírodními. K tomu se dobrovolně zavázala téměř dvacítka zemědělců z okolí Želivské přehrady, kteří hospodaří na téměř 13 tisících hektarech.

Mají za sebou druhou sezónu. „Úroda je o trochu nižší, je to dáno tím, že používáme méně pesticidů, pole jsou více zaplevelená. Druhé riziko je poškození plísní bramborovou,“ říká k pěstování brambor v blízkosti zásobárny pitné vody předseda ZOD Hořice František Novák.

„V letošním roce se bavíme o poklesu na hranici 30 procent. Dopad na ostatní plodiny je podobný, u brambor je ale nejmarkantnější.“

Čistá voda a zemědělství

Zkušený zemědělec František Novák dále říká, že chce čistou vodu. „Vodohospodáři pochopili, že my tady chceme taky existovat a žít normálně.“

Obě strany si tak sedly k jednomu stolu. „Řekli jsme, že snížíme množství určitých herbicidních látek, ale chceme za to nějakou kompenzaci,“ dodal.

Zemědělci rovněž brání erozi, rizikové plodiny obsévají speciálními pásy.

Hlášení vodohospodářům

Po aplikaci pesticidu na kterékoli pole v ochranném pásu přehrady to musí do 24 hodin farmář nahlásit vodohospodářům. Ti pak sledují vliv na kvalitu vody. „Musíme si uvědomit, že z půdního horizontu se nám vyplavují látky, které se tam dostaly v době, než tento pilotní projekt začal,“ řekl ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala.

Relevantní data budou podle Petra Kubaly zhruba do tří let. Se záměrem ekologičtějšího hospodaření chtějí vodohospodáři i zemědělci pokračovat.

autoři: Věra Hájková , mik
Spustit audio

Související