Zemřel kreslíř a humorista Vladimír Renčín. Autor mnoha vtipů i večerníčku o panu Krbcovi

4. říjen 2017

Po dlouhé nemoci zemřel ve středu odpoledne kreslíř, ilustrátor, humorista a karikaturista Vladimír Renčín. České televizi to potvrdila jeho rodina. Bylo mu 75 let. Své kreslené vtipy publikoval třeba v Mladém světě nebo deníku Právo. Vydal taky řadu knih. Za své kresby Renčín dostal medaili Za zásluhy od prezidenta Václava Klause. Rozloučení se podle dcery Zuzany Renčínové uskuteční v kruhu rodiny a přátel.

Renčín se narodil v roce 1941 v Pečkách na Kolínsku. Většinu života ale prožil v Hradci Králové.

„Mě bavila literatura. Pořád jsem si četl, dělal jsem si výpisky z přečteného, oživoval jsem si to takovými grafickými obrazci, panďuláky. Ty kresbičky byly hrozné. Skutečně bylo vidět, že nemám žádnou výtvarnou školu,“ zavzpomínal v roce 2011 v Českém rozhlase Vladimír Renčín na svoje začátky.

První kresbu mu noviny otiskly v osmnácti letech. Profesionálním výtvarníkem se stal v roce 1965. Dlouhodobě spolupracoval s Mladým světem a Dikobrazem, po roce 1989 pak s Lidovými novinami, MF Dnes a Právem. Spolupracoval také s řadou zahraničních periodik.

„Musím každý den otevřít několik deníků a někdy už toho má člověk dost, protože když se na vás vyvalí z novin politické události, politické aféry a když se v tom hrabete každý den, tak toho začnete mít poměrně brzo dost,“ dodal Renčín.

Je tvůrcem řady známých postaviček, třeba Marie nebo Dlabáčka a Rambouska, kteří originálním způsobem komentují strasti i radosti obyčejného života. Nejde o humor vysoce intelektuální, ani černý, ani vulgární. Prostě takový náš, český.

Pro děti nakreslil večerníček Zvířátka pana Krbce. „Zvířátka pana Krbce byla práce zajímavá, i když se musím přiznat, že z kraje tři díly mě bavily, ale pak ten čtvrtý díl už mě to nějak nebavilo, to byla taková mechanická výtvarná práce a já přeci jenom co si nevymyslím, tak mě nebaví potom kreslit,“ vzpomínal Renčín.

Autorem večerníčku Zvířátka pana Krbce byl Vladimír Renčín

Jindy měl naopak chuti do práce mnoho. Ale taková soutěž v páce může profesionálnímu kreslíři zkomplikovat život. „Tak usilovně jsem se přetlačoval, že se najednou ozvala rána a zlomil jsem si ruku. Bylo to velice nepříjemné, protože jsem nemohl v podstatě kreslit,“ dodal Renčín.

Renčínovy kresby vyšly ve třicítce knih, na desítkách dalších knih se podílel jako ilustrátor. Mimo jiné je také spoluautorem divadelní hry Nejkrásnější válka a autorem příležitostné řady známek z roku 1995.

Uspořádal více než stovku samostatných výstav a je držitelem mnoha ocenění, včetně medaile Za zásluhy, kterou dostal od tehdejšího prezidenta Václava Klause v roce 2011 jako "jeden z nejvýznamnějších českých kreslířů, karikaturistů a ilustrátorů."

„Měl specifický styl. Pamatuju si, jak jsme se jako kluci snažili kreslit jako on a chtěli jsme v 9, v 10 letech hned kreslit jako on. Člověk, když je mu víc, tak už jsi jde vlastní cestou. Mně se ale jeho postavičky líbily. Když jsem viděl večerníček Zvířátka pana Krbce, tak to byla krásná, fantastická věc,“ řekl Štěpán Mareš, tvůrce Zeleného Raula.

autor: jht | zdroj: ČTK
Spustit audio