Zemřel Miloslav Stingl, slavný spisovatel, cestovatel a indiánský náčelník

13. květen 2020
Dopolední host

Miloslav Stingl zemřel 11. května ve věku 89 let. Ze svých cest si přivezl hlavní poznání, že na světě jsou lidé dobří a hodní. O svém životním krédu, že nade všechny národy je právě lidství, hovořil i v jednom z posledních rozhovorů pro Český rozhlas.

Staré havajské přísloví bylo životním mottem etnografa, cestovatele, spisovatele a indiánského náčelníka Miloslava Stingla – výjimečného člověka, který dokázal komunikovat 17 jazyky, téměř 20 let života strávil na cestách, byl respektovaným vědcem a oblíbeným spisovatelem, jehož knihy vyšly v nákladu téměř 17 milionů.

Miloslav Stingl

„Nejezdil jsem pozorovat hory ani řeky, já jsem jezdil za lidmi,“ říkal Miloslav Stingl. „A ze svých cest jsem si přivezl poznání, že lidé na světě jsou dobří a hodní, bez ohledu na to, jestli jsou bílí, nebo černí, katolíci, židé nebo muslimové,“ pokračoval.

Doktor Miloslav Stingl a Adam Chroust ve vysílání Regionu

V zahraničí strávil při svých cestách desítky let, a i když byl v dřívějším režimu bedlivě sledován StB, nikdy ho nenapadlo emigrovat. Naši zemi považuval za tu nejkrásnější a nedokázal by bez ní žít. Přesto byl dvakrát z emigrace podezírán.

„Jednou mě sebrali přímo na letišti v Ruzyni a obvinili, že jsem emigroval do Ruska,“ popisoval jednu ze svých nejabsurdnějších životních historek doktor Stingl. “Celou noc jsem tam příslušníky a celníky bavil, než dostali vynadáno a pochopili, že když jsem v Praze, tak nemohu být zároveň v Moskvě. A kdo by také tenkrát chtěl emigrovat do Ruska, že?“ dodával se svým nezaměnitelným humorem.

Doktor Stingl nám k rozhovoru poskytl několik unikátních fotografií ze svého archivu:

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.