Zemřela Anička z Chalupářů. Herečce Gabriele Vránové bylo 78 let

16. červen 2018

Po delší nemoci v sobotu ráno zemřela herečka Gabriela Vránová. Oznámili to její syn, režisér Ondřej Kepka a Herecká asociace. Dlouholeté člence Divadla na Vinohradech bylo 78 let. Hrála v řadě televizních inscenací a filmu. Díky svému specificky zabarvenému hlasu ji posluchači znali z rozhlasových her a pohádek. Neopomenutelná je rovněž její práce v dabingu, za který obdržela Cenu Františka Filipovského.

Gabriela Vránová se narodila na Slovensku v učitelské rodině. Dětství prožila v Brně, kde také v roce 1960 absolvovala JAMU. Kariéru zahájila v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, odkud po dvou sezonách přešla do pražského Divadla na Vinohradech.

Řadu rolí vytvořila v televizi. Hrála například v seriálech My všichni školou povinní, F.L. Věk, Sňatky z rozumu či Jak vytrhnout velrybě stoličku. Filmové role ztvárnila ve snímcích Hledá se táta či Poklad byzantského kupce.

Spolupracovala taky s Českým rozhlasem, kde na stanici Dvojka moderovala pořad Noční mikrofórum.

Její velkou láskou byla poezie, její otec byl vedle profese pedagoga také autorem křesťansky orientované lyriky. Sama si připravovala hudebně-literární pořady a dlouholetá práce v tomto oboru jí vynesla Křišťálovou růži, nejvyšší ocenění v oblasti uměleckého přednesu. Sama Vránová napsala desítky fejetonů, které se později staly základem knihy Magnetický vítr.

Své zkušenosti předávala mladým adeptům herectví. Mezi její žáky patřili Vladimír Dlouhý nebo Zlata Adamovská. Vedle Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu získala také cenu Prix Bohemia za herecký rozhlasový výkon.

autor: iROZHLAS.cz | zdroj: ČTK
Spustit audio