Zemřela legendární zpěvačka Hana Zagorová. Bylo jí 75 let

26. srpen 2022 13:30

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová. O úmrtí devítinásobné držitelky ocenění Zlatý slavík informovala televize CNN Prima News. Serveru Extra.cz úmrtí potvrdil její manžel Štefan Margita. Ve vysílání Regionu zavzpomínáme na Hanu Zagorovou 26. 8. krátce po 20. hodině a v sobotu 27. 8. krátce po 11. hodině reprízou pořadu Slavné Dvojice. V sobotu večer po 20. hodině připomene zpěvačku také repríza pořadu Slavíci v krabici.

Hanu Zagorovou dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Čtěte také

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem.

V roce 2014 převzala diamantovou desku Supraphonu za deset milionů prodaných zvukových nosičů. O rok později byla akademiky uvedena do Síně slávy při hudebních cenách Anděl.

Zatím poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018. O dva roky později natočila Zagorová se svým manželem, operním pěvcem Margitou, desku s názvem Konečně společně.

Čtěte také

V pražském Divadle Kalich bude mít 16. září premiéru muzikál Biograf láska, v němž zazní 24 písní Zagorové. Autorkou scénáře je spisovatelka a publicistka Uljana Donátová.

"V těchto chvílích vůbec nemyslíme na divadlo, ale hlavně na pana Štefana Margitu a pozůstalé, kterým vyjadřujeme upřímnou soustrast," řekl ČTK mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

Hana Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio