Žena, která vybojovala zápas s anorexií

13. únor 2019
Dopolední host

Novinářka a spisovatelka Michala Jendruchová se potýkala s poruchou příjmu potravy řadu let. Nyní má to nejhorší za sebou a zveřejněním svého životního příběhu se snaží pomáhat těm, kteří touto nemocí trpí i jejich blízkým.

Anorexii vnímáme hlavně jako nemoc celebrit a modelek, jejichž příběhy často přinášejí světová média. Postihuje však stále více lidí, zejména žen a nejčastěji se její první příznaky začínají objevovat v pubertě. Mentální anorexii někteří zaměňují s nechutenstvím, ale ve skutečnosti jde o chorobný strach z jídla a nadváhy. Mnoho z těch, které ovládla, patřili mezi lidi, kteří naopak jedli rádi a s chutí.

„Já jsem měla jídlo velmi ráda a vím, jaké to je si například deset let odpírat obyčejný rohlík. Znám i tu slast, když se potom do něj zakousnete, ale i výčitky svědomí, které přijdou.“ Přibližuje své pocity Michala Jendruchová.

Anorexie přichází velmi nenápadně a dost často si člověk svoji nemoc dlouho neuvědomuje. Většinou si nemocný, nebo jeho okolí, uvědomí, že je něco špatně, až když anorexie už jeho myšlení plně ovládá. V boji s nemocí musí pomoci lékař, velmi důležitá je podpora blízkých a okolí, ale je to vždy běh na dlouhou trať.

Michale se zákeřnou nemocí povedlo vyrovnat a našla díky ní i něco dobrého. Rozhodla se ze všech trápení, která jí tato nemoc přinesla, vypsat. Tak vznikla první kniha „Už je to za mnou, anorexie a jak se s ní vyrovnat“. Kniha měla úspěch a Michala se rozhodla v psaní pokračovat. V roce 2018 jí vyšel román „Dvojité salto na talíři“. V současné době vychází její nová kniha „Tlustá tak akorát“, humorně laděný román, který již s anorexií nemá nic společného.

autor: JMys
Spustit audio