Zima bez sněhu šetří silničářům ve středních Čechách miliony korun

20. leden 2014

Sypače stojí ve Středočeském kraji seřazené a naleštěné v garážích. Jsou připravené okamžitě vyrazit a odklízet sníh ze silnic. Letošní zima je ale v kraji až na výjimky bez sněhu a podle předpovědi meteorologů ještě nějaký čas bude. Její průběh tak kraji a státu šetří obrovské peníze. Ty se budou hodit po zbytek roku nejen na opravu vozovek.

Kolik jim mírná zima ušetří peněz, silničáři přesně spočítané nemají. Podle odhadů to ale budou desítky až stovky milionů korun. Jen kraj, který se stará o silnice druhých a třetích tříd, měl v polovině listopadu připravených na závěr roku ještě 140 milionů korun. A většinu z nich ušetřil. Další statisíce přibývají každý den z rozpočtu pro tento rok.

Loňská zima stála krajské silničáře asi 398 milionů korun. To je přibližně i průměr za posledních osm let. Letos by to tedy mělo být podstatně méně. Úředníci použijí peníze na opravy děr v silnicích, ale i na odvodnění, úpravu příkopů a mostků nebo prořezávání stromů a na sekání trávy.

Peníze šetří i Ředitelství silnic a dálnic, které odklízí sníh ze silnic prvních tříd, rychlostních komunikací a dálnic. Například ve středisku údržby dálnice D1 v Mirošovicích na dvacátém kilometru dálnice D1 stojí dvanáct připravených sypačů. Sklady se solí jsou téměř netknuté.

Peníze pomohou se stavbou obchvatu

Lidé se tam starají o D1 od nultého až do 45. kilometru. Uspořené peníze dosáhnou také obrovských částek a zůstanou v rozpočtu. Použijí se na opravy a nové stavby podle připravených plánů.

Za uspořené peníze zrealizuje kraj potřebné stavby. V listopadu a prosinci ušetřil již zmíněných 140 milionů korun, a to je už polovina částky, za kterou hejtmanství dostaví obchvat Mladé Boleslavi. Takzvaná severovýchodní tangenta bude měřit jeden a půl kilometru a podle plánu ji stavbaři dokončí letos v listopadu.

Ve Středočeském kraji je potřeba starat se o téměř devět tisíc kilometrů silnic nižších tříd a další tisíce kilometrů silnic prvních tříd, rychlostních komunikací a dálnic.

Plán zimní údržby počítá ve středních Čechách asi s dvěma stovkami sypačů. Kraj přímo sypače nemá, ale najímá si třináct dodavatelských firem. Na silnicích se tak při odklízení sněhu pohybují kromě sypačů ještě traktory, nakladače nebo sněhové frézy.

autor: duch
Spustit audio