Zima je za dveřmi. Pokud jí chcete prožít bez onemocnění, je nejvyšší čas začít s přípravou imunity

10. říjen 2018

Také už jste si šli s prvními chladnějšími dny do lékárny pro vitamin C nebo nějaký jiný přípravek na zvýšení imunity? Ať chceme nebo ne, blíží se období zvýšených respiračních problémů a chřipek. O tom, jestli onemocníme nebo rozhodne naše imunita.  O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

Péče o imunitu by měla být po celý rok. Pokud jste jí ale zanedbali, měli byste co nejdříve začít. Vitamíny z lékárny totiž vaší imunitu na zimu nepřipraví. Je to dlouhodobý proces, ve kterém hraje hlavní roli zdravý životní styl.

Je ještě šance vybudovat si dobrou imunitu dříve, než vypuknou zimní plískanice?

Péče o imunitu není otázka jenom zimy nebo léta, je to otázka celého roku. S blížícím se obdobím podzimu a zimy je ale nutné přípravu zintenzivnit. V první řadě je dobré přistoupit k předsevzetím, která často celý rok odkládáme – zlepšit životní styl a přestat s kouřením. A současně se zaměřit na zdravý životní styl fyzický i psychický. Ten fyzický je jednoduchý – správně se stravovat, dostatečně spát a dobře odpočívat.  Správně se říká „ve zdravém těle zdravý duch“. Právě psychický stav velmi výrazně imunitu ovlivňuje a tím samozřejmě i zlepšuje.

A jak můžeme podpořit naší psychiku? To je někdy složitější než s pravidelným cvičením…

Podstatné je mít se vždy na co těšit. Na to se někdy zapomíná, pořád máme nějaké starosti. Na zimní období se tedy přichystáme i tím, že se připravíme na nějakou činnost, která vás bude motivovat, a budeme se vždy na druhý den těšit. Na něco příjemné, co si vymyslíme.  Psychická pohoda  a fyzická kondice  jsou spojené nádoby, ale není to zadarmo. Tento ideální stav si každý musí zasloužit pravidelným cvičením, jak fyzickým tak psychickým. Aby člověk žil tak, že bude klidně usínat a ráno se klidně probouzet.

Jak dalece tu hraje roli otužování?

Velkou. S procesem otužování můžete začít kdykoliv. Je to ale běh na dlouhou trať. Čím později začnete, tím později se dostaví výsledky. Pokud začnete s pozvolným otužováním až nyní na podzim, už si nestihnete vytvořit tak velkou imunitní kondici, abyste bez problému prošli celým zimním obdobím. Takže ideálně, dejte si rychlou studenou sprchu od kolen dolů hned zítra ráno…

Jak nám mohou pomoci vitamíny z lékárny? Ostatně mnozí si je na zimu už nakoupili?

Existuje mnoho preparátů a vitaminových koncentrátů, které podpoří tvorbu imunity. Je ale začátek podzimu a v současné době je na trhu plno ovoce a zeleniny. To jsou vitamínové bomby a těmito komoditami bychom měli začít. Návštěvu lékárny odložte spíše na pozdější období, kdy už je čas v případě nutnosti imunitu podpořit i vitamíny syntetickými, které můžete zakoupit.

Spustit audio