Zima kloubům nesvědčí. Bolestem se můžete vyhnout správnou prevencí

21. listopad 2018

Právě se ochladilo a vás možná v tom samém okamžiku rozbolely klouby…Možná ale nejste sami. Klouby bolí v každém ročním období, ale v zimě se bolesti výrazně zvýší, jsou větším problémem a postihují více lidí. Pomůžete jim teplem, pohybem a dobrou životosprávou. Myslete také na řádné vyléčení infekci a viróz.  O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

Proč bolí klouby hlavně v zimě?

Příčin je několik. Zimní období je zátěžové působením chladu na kloubní struktury. To přirozeně způsobuje problémy a bolesti kloubů samo o sobě. Ovšem další příčiny si už většinou způsobujeme sami. V zimě máme méně pohybu. Je kratší denní čas a celkově nemáme tolik fyzických potřeb se hýbat. Přes zimu se nám navíc mění dietní návyky. Není tolik ovoce a zeleniny. Máme menší energetický výdej ale větší příjem. Tím přirozeně narůstá hmotnost, která klouby zatěžuje…A to vše samozřejmě působí na oblast kloubů negativně.

Mohou bolesti kloubů souviset i s dalším onemocněním?

Samozřejmě. Nemocí, které mohou nepřímo zhoršovat bolest kloubů, je více. Ale pokud se zaměříme na zimní období, nejčastěji se v zimě objevují časté infekty močových cest, chřipky, virózy… infekty dýchacích cest atd. V počátečních stádiích máme tendenci tyto nemoci přecházet a bagatelizovat. Léčíme se často různými provizorními prostředky. Tyto infekty se sice objevují hlavně v dýchacím ústrojí, ale výrazně negativně ovlivní i ostatní oblasti - především srdce a klouby. I když onemocnění odezní, bolesti klubů mohou přetrvávat. Nutné je tedy  tyto nemoci nepřecházet a to ani zdánlivě banální virová onemocnění. Nejde o to, okamžitě si lehnout do postele… Ale spíše se zklidnit, během onemocnění nesportovat a snížit fyzickou aktivitu. Při běžné viróze stačí alespoň týden a pak můžeme už normálně sportovat.

A co prevence?

Především je nutné dobře se oblékat a nepodceňovat chlad, a to ani při kratším pobytu ve venkovním prostředí. Preventivně si vezmeme rukavice, teplé boty a ponožky, krytí hlavy a svetr, aby klouby byl v určitém komfortu a nedocházelo k teplotním výkyvům. Součástí prevence je i kvalitní pestrá a lehce stravitelná strava. Pokud jsme zdraví nezapomínat na pravidelný pohyb, který udržuje klouby v dobré kondici. Udržuje dobrý rozsah kloubního pohybu a stimuluje klouby k efektivnímu fungování.

Spustit audio