Zimní období může přinést problémy se spánkem. Dobré návyky vám pomohou usínat i bez prášků

24. říjen 2018

Na podzim a v zimě se mohou častěji objevit potíže se zhoršeným spánkem. Důvod může být velmi jednoduchý. Oproti jaru a létu máme většinou méně pohybu a fyzické zátěže. Fyzická únava, která nám přirozeně navodí spánek, není během zimy tak silná. Spánku ale můžeme pomoci i jiným způsobem. Stačí se naučit některým zvyklostem, aby byl spánek kvalitní i bez prášků. O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

Jakou si připravit místnost, kde spíme?

Prostředí, ve kterém spíme, je skutečně důležité. Místnost by neměla být přetopená. Ideální spánková teplota je kolem 18 °C. Dobré je, aby byla místnost dostatečně zateplená a nemalý význam má i klid a ticho. Tedy hlavně žádnou televizi v ložnici…Nešvar moderní civilizace je, že si lidé pořídí více než jednu televizi. Jedna je v obýváku a druhá přímo v ložnici. Ložnice je kromě sexu určená hlavně na spánek. Televize v ložnici je tím hlavním problémem. Způsobí vám nekvalitní spánek, špatné usínání a brzké probouzení. Další důležitou věcí je ticho a klid. Pokud k nám stále doléhají hlasy zbytku rodiny z vedlejší místnosti, není to ideální atmosféra pro usínání…

A jaké návyky bychom si měli na nadcházející zimu osvojit?

Důležité je zavést si spánkový stereotyp, který sám o sobě vede k navození přirozeného a účinného spánku. To znamená především chodit spát v pravidelnou hodinu, aby si tělo na spánek v určitý čas navyklo. Nejlepší metoda na brzké usínání je kvalitní kniha, která nás zaručeně pobaví a dobře uspí. Možné je také dobrý spánek podpořit bylinkami. Před spaním je vhodné vypít menší množství koncentrovaného čaje z meduňky nebo třezalky. Ale více tekutin bychom pít před spaním neměli.

Pití je jedna věc, ale co jídlo?

Ideální je jít spát lehce nalačno. To znamená, pokud jdeme spát ve 22 hod, měli bychom si dopřát dobrou večeři už kolem 18 hod. Dobré je usínat minimálně 4 hodiny po večeři. Potom se můžeme k večeři po celém dni i dobře najíst. Můžeme si dopřát před spaním i 1 až 2 dcl vína nebo půllitr 12%  piva. Více ale rozhodně ne.

Co tedy zásadně nepít?

Pokud chceme mít dobrý spánek, večer po 18 hod. už nepijte kávu. Nevhodné jsou také cigarety, mají stejný efekt jako káva. Nekuřte minimálně dvě hodiny před spánkem. Opatrně i s alkoholem, který v menším množství není problém. Alkohol je večerní společenská droga. Druhé pivo nebo více vína zvyšuje krevní tlak a stimuluje krevní oběh. Spánek nastupuje pomaleji a je nekvalitní. Alkohol navíc podporuje diurézu a časté močení během noci spánek nezkvalitní.

Spustit audio