Žirovnická radnice k nakládání podnikatelů s odpadem

27. leden 2006
Pod kůži

Městský úřad v Žirovnici přitvrdí a začne kontrolovat, jak podnikatelé nakládají s odpadem. Zatímco místní obyvatelé musejí platit za svoz odpadu radnici, podnikatelé platí přímo svozovým firmám a radnice potom nemá přehled kdo a jak odpad likviduje. Kontejnery na tříděný odpad jsou ale stále přeplněné a velkou část odpadů prý nosí právě podnikatelé. Co s tím radnice udělá, na to se ptala redaktorka Věra Hájková.

Věra Hájková: Radnice chce, aby podnikatelé přispívali městu na kontejnery s tříděným odpadem. Jsou to právě oni, kdo kontejnery, určené pro občany, plní svým odpadem. Radnice proto připravila ceník, podle kterého by měli podnikatelé přispívat.

Milan Kořínek: Hlavní důvod, proč jsme k tomu přistoupili je ten, že nám mnozí podnikatelé začali využívat kontejnery bez toho, aniž by komukoliv za tuto službu platili a zbytečně nám zaplňují tímto místo v kontejnerech.

Věra Hájková: Podle ekologa Městského úřadu Milana Kořínka, zavedli systém poplatků za tříděný odpad u podnikatelů také v Pacově. Právě u nich se žirovničtí inspirovali. Výše poplatků jsou rozdílné podle druhu podnikání. Majitel restaurace by měl například dát za rok 1500 korun, prodejci, kteří mají maximálně 4 pracovníky, zaplatí 2100 korun a tak dál.

Milan Kořínek: Výše poplatků byla stanovena velice složitým způsobem, kdy se rozvažovalo, jaké kategorie podnikatelů tady máme. Přihlíželi jsme i k množství odpadů, jaké ti podnikatelé vyprodukují a potom jsme stanovili nějaké ceny, které si myslíme, že se budou vyvíjet s ohledem na množství odpadu, které nám vznikat bude.

Věra Hájková: Aby město donutilo podnikatele k zapojení do této novinky, začnou v únoru kontrolovat, jak podnikatelé svůj odpad likvidují. Ze zákona mají povinnost to doložit doklady o tom jak a kde odpad odvezli. Pokud to nedoloží, hrozí jim pokuty. Město chce vybrané peníze od živnostníků smysluplně využít.

Milan Kořínek: My chceme za ty peníze spíše rozšiřovat síť kontejnerů, kupovat kontejnery nové. I když ten přínos asi nebude takový, abysme mohli v plné míře uspokojit všechny podnikatele.

Věra Hájková: Jak se na novinku dívají podnikatelé, jsem zjišťovala u Jiřiny Trojánkové, která má na náměstí obchod s ovocem a zeleninou. Podle ní nemá smysl třídit odpad.

Jiřina Trojánková: Nevidím důvod, aby podnikatelé vlastně přispívali na tříděný odpad, když vlastně v té konečné fázi se ten odpad dává vlastně na jednu hromadu. Což si myslím, že je teda nelogický. Za tím tady za náma nebyli, aby nám to oznámili, ale jako ať se podívám Jindřichův Hradec a nebo okolí, tak se třídí odpad, lidi se snažej a potom vlastně přijede vlastně popelářský auto, veškerý se to dá dohromady a vodveze se to na fedrpuš, kde to je prostě v jedný jámě.

Věra Hájková: Z toho důvodu se paní Jiřině poplatky za tříděný odpad platit nechtějí. Informace o tom, že tříděný odpad končí na jedné hromadě ale svozové firmy vyvrací. Pokud se ještě podíváme k přeplněným kontejnerům, musíme se zeptat i běžných občanů města. Především pro ně jsou totiž sběrná místa určena. Ptali jsme se, co říkají na poplatky pro podnikatele?

Projev občana: No je to dobře, protože ty plný kontejnery, já vokolo nich chodím do města, tak to jsou jedině z drogérie a votaď. Takže ať si to platí.

Podnikatelé? No aby nám dali míň potom. Aby nám to snížili, ne takhle zvýšit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu