Životní sbírka neživých opic Věry Bradové baví děti i dospělé. Výstava plná kuriozit je k vidění v Muzeu v Novém Strašecí

29. červen 2021

Věra Bradová má v Novém Strašecí krámek s potravinami. Jen málo zákazníků tuší, že její celoživotní vášní je sbírání opic a opiček. První plyšovou opičku sběratelka dostala v šesti letech. Její sbírka se ale časem rozrostla a ze sbírání opičích předmětů se stala celoživotní vášeň. 

Věru Bradovou poznáte už z dálky. Má na sobě tričko s motivem opice. „Jako děti jsme měli doma živou opičku, která ale jednoho dne utekla,“ popisuje počátky sběratelské vášně. Dědeček Věry Bradové opičku zvanou Honzík po třech dnech chytil na banány. Opička nakonec skončila v zoo a Věra Bradová místo ní dostala jako dárek první plyšovou opičku. Od té doby se její sbírka rozrostla tak, že se ani nevešla do výstavního sálu muzea v Novém Strašecí.

První plyšovou opičku dostala Věra Bradová, když jí bylo 6 let

Výstavu pomohl zorganizovat manžel paní Bradové František Brada, který její sběratelskou vášeň podporuje a ze služebních cest jí vozí další a další opičí předměty. Opice a opičí kuriozity sběratelce vozí i její děti, kamarádky a známí. Ve výstavní síni je celkem 737 exponátů. „Zajímavé jsou opičky, které vydávají nějaké zvuky, to jsme se tady opravdu hodně bavili. Utíkaly nám z vitrín,“ směje se vedoucí pobočky muzea Barbora Honzíková, když popisuje přípravu výstavy.

Věra Bradová má opičky na hrníčcích, na hodinkách i na oblečení

Ve vitrínách jsou plyšové opičky velké jen několik centimetrů, ale i obří opice v životní velikosti. Opičky háčkované, keramické, plyšové i mechanické. Návštěvníci tady najdou opičky na hodinkách nebo na hrníčcích. Jsou tady dokonce opičí ponožky i pokladničky. „My spíme i v peřinách s opičkami, protože my máme jenom opičkové povlečení. U nás doma vlastně nenajdete nic normálního,“ usmívá se Věra Bradová.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.