Žižkov se nechal inspirovat filmem Vrchní, prchni! Nová autobusová zastávka se jmenuje U Prdlavky

22. listopad 2021

Na Žižkově vznikla nová autobusová zastávka. Sloužit bude cestujícím linky 101 z Vršovic přes Vinohrady na Žižkov.  Slavnostně ji dnes odhalil herec Zdeněk Svěrák.

Nová zastávka se nachází asi 500 m od náměstí Jiřího z Poděbrad. Právě tudy prodloužená trasa autobusové linky 101 povede až ke stadionu fotbalového klubu Viktoria Žižkov. Nové nízkopodlažní autobusy by měly sloužit především seniorům a lidem s kočárky, usnadní jim tak přestupy na tramvajové linky.

Nová autobusová zastávka se bude jmenovat U Prdlavky. Odkazuje na kultovní film Ladislava Smoljaka Vrchní, prchni!, ke kterému předlohu sepsal právě Zdeněk Svěrák.

Slavný velorex z filmu Vrchní, prchni! na zastávce U Prdlavky

„Málokterý název je inspirován uměleckým dílem, výjimku tvoří snad jen stanice Psohlavců připomínající Jiráskův román. Druhou výjimkou se stane nová stanice U Prdlavky, která se váže k filmové komedii Vrchní, prchni! Dá se očekávat, že při jejím ohlašování se cestující pousmějí,“ řekl Svěrák.

Prdlavkou Zdeněk Svěrák coby Pařízek nazýval ve filmu svého souseda Dalibora Vránu. Ten si svou přezdívku vysloužil díky svému Velorexu neboli tříkolovému malému vozítku.

Prodloužená trasa začne fungovat od prosince. Autobusová linka 101 je ale nejstarší městskou autobusovou linkou v Praze, jezdí už od roku 1925. V současnosti je tedy trasa vedena ze zastávky Tolstého v pražských Vršovicích, přes Záběhlice a sídliště Zahradní Město ke konečné tramvaje Nádraží Hostivař. Od prosince se trasa prodlouží o dalších 7 zastávek – kromě U Prdlavky bude autobus projíždět zastávky jako Perunova, náměstí Jiřího z Poděbrad nebo Park Rajská zahrada.

Zastávka U Prdlavky na Žižkově
autor: Karolína Burdová
Spustit audio