Zkoušky v autoškole: Vyzkoušejte si nové otázky. Některé jsou doplněné i o video ukázky

18. leden 2022 13:00

Ministerstvo dopravy představilo novou podobu závěrečných zkoušek v autoškolách. Žáky čeká sada nových otázek. Některé provázejí krátká videa.

Ministerstvo dopravy mění podobu závěrečných testů v autoškolách. Zájemci o řidičský průkaz budou odpovídat na část nových otázek. Při zkoušce budou poprvé v historii taky videa. Novinky v úterý představil resort se zástupci autoškol a policie.

Čtěte také

Video situace

Videa ukazují silnici tak, jako kdybychom seděli za volantem. Máme k dispozici i zpětná zrcátka, vidíme blinkry i rychlost, jakou auto jede. Asi deset vteřin sledujeme jako řidiči cestu na videu, pak snímek skončí a ukáže se otázka se třemi možnostmi odpovědi.

Na videích můžou lidé virtuálně potkat člověka na elektrické koloběžce nebo toho, co přechází silnici se sluchátky na uších.

"Snažíme se poukázat na různé situace, které na silnicích běžně zažíváme. Ale u praktické zkoušky ten žadatel, že by třeba potkal chodce se sluchátky, třeba nemá to štěstí. Ale my potřebujeme, aby znal to správné řešení," říká předseda Asociace autoškol Aleš Horčička. Podle něj bude u každé zkoušky takové video alespoň jedno.

Vyzkoušejte si nové otázky ze záverečných testů v autoškolách: www.noveotazky.cz

Proč nové otázky?

Ministerstvo dopravy dnes představilo i novou sadu pětatřiceti obyčejných, textových otázek. Mají to být reálné dopravní situace z terénu. Na jedné fotce reportérka Radiožurnálu Marie Veselá poznala třeba křižovatku v Mladé Boleslavi.

Změna testů má více reflektovat dnešní provoz. Resort chce modernizovat studium budoucích řidičů.

Čtěte také

"Kdy se většina z nich potkává s moderními počítačovými hrami. Hrají na konzolích. Tak nám jde taky o to, aby autoškola mluvila co nejmodernějším jazykem," popisuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Nové otázky vytvořil tým asi dvaceti odborníků, ať už z ministerstva dopravy, od policie nebo zástupců autoškol.

Nové testy od 13. 2. 2022

Nová podoba testů vstoupí do praxe od 13. února 2022. Ministerstvo začalo nové otázky zařazovat do zkoušek už vloni. Všichni si je můžou vyzkoušet na webu www.noveotazky.cz

autoři: Marie Veselá , ZV
Spustit audio