Žlučník dráždí přejídání. Máme se oproti minulým generacím až moc dobře

Zdravotní obtíže týkající se žlučníku jsou problémem celé západní civilizace. „Příčinou je paradoxně to, jak se dnes máme dobře, oproti minulým generacím,“ říká zástupce primáře Chirurgického oddělení Nemocnice Mělník MUDr. Vratislav Syrovátka.

Žlučník je váček na spodní straně jater, který funguje jako pohotovostní zásobárna žluči pro tělo v situacích, kdy si dáme něco mastnějšího nebo něco, co vyžaduje větší trávicí práci než u běžné stravy.

Problémy se žlučníkem totiž souvisí se stravou a se stravovacími návyky. Jistou roli hrají ale i dědičné faktory a také pohlaví. Ženy jsou na tom oproti mužům hůř. „Někdo se už narodí s dispozicí mít potíže se žlučníkem, ale stravování hraje naprosto zásadní roli,“ dodává primář.

Při častých problémech vyhledejte lékaře

Žlučník citlivě reaguje na naši životosprávu. Občas se může stát, že sníme něco, co náš žlučník podráždí. To samozřejmě ještě neznamená, že budeme mít žlučníkovou koliku. Ale pokud se problémy tohoto typu začnou objevovat častěji, měli bychom zpozornět.

Smažený sýr

„Pokud se objeví velká bolest v pravém podžebří, které vystřeluje až do zad a do břicha, je to signál, že se ve žlučníku něco děje a měli bychom vyhledat lékaře,“ radí MUDr. Vratislav Syrovátka. Vyšetření probíhá pomocí ultrazvuku.

Problém mohou působit žlučníkové kameny. Kupodivu větší obtíže i bolest vyvolávají malé kamínky, které se ve žlučníku pohybují a přemisťují. Větší žlučové kameny zůstávají většinou na jednom místě. V obou případech může dojít k zánětu žlučníku.

Čtěte také

Když malé kameny ucpou žlučové cesty, může člověk zežloutnout. Pokud se stane, že kameny ucpou i vývod slinivky břišní, který je společný se žlučovými cestami, dojde k podráždění slinivky a jejímu zánětu, což může mít až fatální následky.

Kameny se ve žlučníku vytvoří jednak na základě genetické dispozice, jednak v důsledku špatně fungujícího žlučníku nebo obecně špatné funkce celého metabolismu.

Léčba žlučníkových potíží probíhá v první řadě léky. V některých případech je nutné přistoupit k operaci žlučníku. „Samozřejmě je lepší, když se pacient může na zákrok v klidu připravit, než když se operaci musí podrobit ve chvíli akutního zánětu,“ podotýká lékař.

Spustit audio