Změny opatření: neočkovaní pracovníci v nemocnicích musí na test, studenti začnou nosit respirátory

15. listopad 2021 08:59

Od pondělí platí nová vládní opatření v boji proti koronaviru. Pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půlroce covid, se musí povinně testovat. Studenti vysokých a vyšších odborných škol musí nosit respirátory i při výuce v učebnách, kde se schází aspoň 50 studentů. A v základních či středních školách ve 23 okresech v Česku se uskuteční další kolo testování na covid-19.

Pravidelné testování budou muset podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podstoupit všichni neočkovaní zaměstnanci v lůžkové péči, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty.

Testování pracovníků v nemocnicích se bude opakovat jednou týdně, první testy musí být provedeny do 22. listopadu. S touto povinností souhlasí odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala. Podle něj je mezikrokem k povinnému očkování těchto profesí.

„Vygenerovali jsme konkrétní seznam zaměstnanců, kteří nejsou očkovaní, včetně toho, kdy byli naposledy testováni. Jsme schopni ho v reálném čase aktualizovat. Máme testovací centrum, takže zaměstnanci se budou chodit testovat tam,“ popsal pro Radiožurnál David Feltl, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dodal, že se neobává odchodu zaměstnanců. Odhadl také, že testování, které hradí nemocnice, vyjde na stovky tisíc korun. „Nebudou to závratné sumy, ale samozřejmě nejsme rádi. Každé tisícikoruny, kterou nevěnujeme na péči o pacienty, ale na testování, je nám líto. Finanční potíže to ale nezpůsobí,“ upřesnil Feltl.

Již od září se jednou týdně musí testovat také zaměstnanci a klienti v domovech pro seniory, postižené a se zvláštním režimem, týdenních stacionářích i chráněném bydlení. Platí to taktéž pro ty, kteří nejsou očkovaní a kteří neprodělali covid.

Na základě zpřísněných opatření se rovněž zkracuje platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Antigenní nově platí jeden den a PCR test tři dny.

Ohledně vysokoškoláků, tak ti dosud měli povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nebyli usazeni. Vzhledem k tomu, že jsou ale na vysokých školách na rozdíl od nižších typů škol smíšené kolektivy, a hrozí tedy vyšší riziko přenosu nákazy, vláda zpřísnila pravidla pro nošení respirátorů, uvedl minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Respirátory při výuce musí už začátku listopadu nosit neočkovaní učitelé.

Vláda k těmto novým opatřením přistoupila minulý týden kvůli zhoršující se epidemické situaci v Česku.

Testování ve školách

V základních či středních školách ve 23 okresech ze 77 pokračuje lokální testování. Testovat se nebudou muset očkovaní a ti, kteří doloží, že covid-19 prodělali v posledních 180 dnech.

Školy dostaly od státu antigenní testy určené pro samoodběr, neočkovaní učitelé si musí test zajistit sami. Testování by se podle ministerstva školství mohlo týkat asi půl milionu dětí, což je víc než třetina žáků v Česku.

O vybraných okresech rozhodlo ministerstvo zdravotnictví na základě dat o výskytu nákazy ke konci října. Jako hranici určilo sedmidenní výskyt nákazy nad 300 nových případů na 100 tisíc obyvatel. V posledních dnech se tento údaj za celé Česko pohyboval kolem 600 na 100 tisíc obyvatel.

Kvůli výraznému zhoršení epidemie proto vláda schválila na 22. a 29. listopadu plošné testování ve školách v celé zemi. Ministerstvo zdravotnictví sice v předchozích dnech tvrdilo, že v testování pokračovat nebude, protože není efektivní. Vláda ale zohlednila žádosti ministerstva školství, krajů a odborné skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala.

První termín lokálního testování byl 1. listopadu a týkal se osmi okresů. Podle ministerstva zdravotnictví se při něm odhalilo zhruba 700 nakažených, podíl pozitivních vzorků činil zhruba 0,6 procenta.

Výsledky z testování 8. listopadu v 31 krajích úřad zatím nezveřejnil. Například v Praze, kde se ho mělo účastnit 94 tisíc dětí, mělo pozitivní antigenní test 1100 žáků. Následné PCR testy z nich do čtvrtka potvrdily nákazu u 140, na další výsledky ale ještě hygienici čekali.

V základních a středních školách v Česku je kolem 1,4 milionu žáků. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v polovině října uvedla, že od začátku školního roku se ve školách zjistilo asi 2420 žáků pozitivních na covid-19. Do karantény podle ní do té doby muselo 12 tisíc dětí, uzavřeny byly čtyři školy. Podle zástupců školských asociací se situace v poslední době zhoršila.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio