Zmizelá Kutná Hora mapuje zaniklou tvář města

3. prosinec 2009

Výlet do historie slibuje výstava, kterou teď můžete navštívit v kutnohorském Českém muzeu stříbra. Má název Zmizelá Kutná Hora a vidět na ni můžete především fotografie mapující tvář města od sedmnáctého až do dvacátého století. Některé obrázky ukazují podobu kutnohorských památek, kterou už dnešní turisté znát nemohou.

Na výstavě je k vidění třeba podoba bývalé královské mincovny - Vlašského dvora. Přístupné olejomalby ukazují například severní kout nádvoří spolu s dřevěnou pavlačí spojující královský palác s kaplí. Tu už dnes na nádvoří nenajdete. Byla zrušena na konci devatenáctého století, aby nezakrývala pohled na arkýř kaple. Jiný obrázek zase ukazuje chrám svaté Barbory s dnes neexistující spojovací chodbou se sousední Jezuitskou kolejí.

Během prvního roku projektu Zmizelá Kutná Hora se nadšencům podařilo shromáždit přes tisíc fotografií a dalších obrázků mapujících původní podobu města. Měly by sloužit odborné veřejnosti k bádání a laikům zase rozšířit povědomí o staré Kutné Hoře.

Málo se ví například o tom, že kutnohorský fotografický fond patří k nejstarším v Česku. Založil ho rakouský fotograf památek Andreas Groll (1812 až 1872), který jako první fotografoval i Prahu nebo Plzeň. Snímky Kutné Hory pořídil při svých dvou návštěvách města v roce 1856.

Součástí projektu je také kniha z nakladatelství Paseka. Obsahuje reprezentativní výběr 150 fotografií a reprodukcí s komentářem. Výběr originálů obrazových pramenů města bude vystaven na kutnohorském Hrádku do 14. dubna. Výstava představuje také unikátní modely chrámu sv. Barbory a Vlašského dvora z 19. století.

autor: Michal Trnka
Spustit audio