Zmrzlina s karamelem s dýňovými semínky od Daniela Popelky

V pražském podniku Katr šéfuje kuchyni Daniel Popelka. Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi předvedl, jak se připravuje vanilková zmrzlina s karamelem a dýňovými semínky. Dobrotu přelitou dýňovým olejem ochutnala i herečka Jitka Ježková.

Vanilková zmrzlina s karamelem z dýňových semínek a dýňovým olejem

Ingredience
  • zmrzlina
  • dýňová semínka
  • dýňový olej
  • cukr (normální nebo třtinový)

Postup:

Vytvoříme karamel. Do jemně rozehřáté pánve dáme cukr. Až začne hnědnout (zbarví se do zlatova), přidáme suchá dýňová semínka. Ve chvíli, kdy semínka začnou pukat, slijeme karamel do nádoby, kde máme pečící papír a necháme vychladnout. Nedáváme do lednice!

Karamel s dýňovými semínky

Studený karamel dáme do potravinářského sáčku, ve kterém jej rozdrtíme na malé kousky. Drtit můžeme i bez sáčku, hrozí ale, že karamel budeme mít po celé kuchyni.

Nasypeme na zmrzlinu, kterou si vybereme podle své chuti a na závěr polejeme dýňovým olejem.

Daniel Popelka

Vyučil se v RaJ – tedy podniku Restaurace a jídelny Prahy 1. Praxi získal v hotelu Meteor, který byl v Hybernské ulici. Pak 10 let vařil v restauraci u Petrské věže. Nejraději pracuje s masem. Rád se vrací i ke starým osvědčeným a dnes už zapomenutým receptům. Do kuchyně mu nesmí myši. A nejdůležitější je, aby byl host spokojený.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.