Známe tajemství legendárního lanýžového vejce michelinského šéfkuchaře Pavla Pospíšila. Naučil se ho i zpěvák Aleš Ulm

Recept prozradil v Pochoutkách na talíři šéfkuchař italské restaurace Aromi v Praze Petr Špejzl. Je to geniálně jednoduché a výborné. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se tak naučili ukrýt žloutek dovnitř speciálního suflé. Stačí jen malinko lanýžových hoblinek a chuť vás překvapí.

Lanýžové vejce

Ingredience pro 4 osoby:

150 g másla

pár hoblinek bílého lanýže

pár kapek lanýžového oleje

4 vejce

100 g parmezánu

250 ml smetany ke šlehání

sůl

Postup:

Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky nedáváme do společné misky, ale každý musíme zachovat zvlášť. Nejlépe je využít skořápky vajec. Žloutky budeme totiž později potřebovat jednotlivě.

Bílky osolíme a vyšleháme je do tuhého sněhu. Máslem vymažeme alobalové formičky podobné formičkám na muffiny. Dno pokapeme trochou lanýžového oleje. Každou formičku vyplníme asi ze dvou třetin vyšlehaným sněhem. Uprostřed vytvoříme důlek, vložíme do něj žloutek a nastrouháme trošku lanýže (3 strouhnutí).

Pak vše přiklopíme zbytkem sněhu, který uhladíme do zvýšeného kopečku. Vložíme do trouby, vyhřáté na 190 °C a pečeme 5 minut. Troubu během pečení neotvíráme. Sníh by měl být mírně nazlátlý. Podáváme okamžitě po upečení s parmazánovou omáčkou, aby sníh nespadl.

Parmazánovou omáčku vytvoříme tak, že smetanu přivedeme k varu, necháme chvíli odstát na teplotu 60 °C a přidáme nastrouhaný parmezán.

Kuchařské tipy

Nešetřit na másle při vymazávání formiček, dobře vyšlehat sníh dotuha, nenechat moc dlouho péct, protože by bílek moc ztuhl a okamžitě podávat.

Petr Špejzl

Po dokončení gastronomického vzdělání odstartoval svou kariéru v Česku jako sous chef. Dále následovala v Petrově životě zkušenost s prací v zahraničí, kdy celkem pět let vedl kuchyně hned několika podniků v Irsku. Od roku 2010 po boku michelinského kuchaře Andrea Accordiho pracoval v pražském hotelu Four Seasons.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.