Znáte zámecký rybízový koláč? Dezert Barbory Hubertové se chlubí sněhovou čepicí

V rodině paní Barbory Hubertové se rybízový koláč peče podle starého receptu. Její babička ho získala darem od Rothschildů, kteří obývali zámek v Šilheřovicích. Recept s ušlehanou pěnou vás svojí vláčností a sladko-kyselou chutí učaruje a osvěží.

Ingredience
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g studeného másla
  • 2 žloutky
  • 6 polévkových lžic sladké smetany
  • plný talíř rybízu
  • 6 bílků
  • 250 g cukru moučka

Postup

Těsto vytvoříme tak, že hladkou mouku, máslo, žloutky a smetanu smícháme v robotu. Jde o to, aby se máslo nerozehřálo a nerozpouštělo ještě před pečením. Takže stačí pár otáček v robotu a získáme pevné těsto. Výsledná konzistence bude podobná jako u lineckého těsta.

Do dortové formy dáme pečící papír, který jsme si předem namočili a zmačkali. Lépe se s ním pak pracuje. Papírem vyložíme dno i stěny formy. Okraje odstřihneme.

Do připravené formy dáme těsto, které vytlačíme i malinko do krajů. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200–210 stupňů po dobu 20 minut.

Na upečený korpus nasypeme nejprve rybíz a poté překryjeme ušlehanou pěnou bílků s cukrem. Pěnu uhladíme a dále pečeme ve vyhřáté troubě na 200–210 stupňů, dokud pěna nezrůžoví a lehce nezpevní.

Barbora Hubertová

Přivítala nás s manželem ve svém rodinném domku. Pohostila chlebíčky, prajzkými koláči i domácí kořalkou. Připilo se i na zdar pečení. Rybíz jsme si natrhali přímo na zahrádce. Paní Hubertová má recept od své babičky, která s dědečkem pracovala na zámku v Šilheřovicích, který kdysi patřil rodu Rothschildů.

Patrik Rozehnal a Barbora Hubertová