Žně ve středních Čechách byly krátké, úroda je i přes sucho dobrá

24. srpen 2015

Žně ve Středočeském kraji pomalu končí, zbývá sklidit poslední hektary obilí a řepky olejné. Úroda je podle zemědělců dobrá, i když příliš nepršelo.

Žně ve středních Čechách letos začaly oproti loňsku asi o týden později. Byly ale velmi rychlé. Podle předsedy Zemědělského svazu České republiky Martina Pýchy mohlo za rychlou sklizeň obilí a řepky hlavně teplé počasí. Letošní sklizeň byla nejrychlejší za posledních 10 let.

Dlouhé sucho sice ublížilo chmelu, cukrovce, ovoci nebo zelenině, naopak obilí a řepka nedostatek vody výrazně nepocítila. „Ukázalo se, že plodiny byly dobře založené a že i dobré počasí přes zimu a na jaře mělo pozitivní vliv. Úroda se tedy nijak nesnížila,″ říká Pýcha.

Zemědělci připouští, že úroda obilí je o něco menší než loni, i přesto je ale dobrá. Loňská sklizeň totiž byla rekordní.

Původní obavy se nepotvrdily

Sklizeň bude větší než podle červencových dat odhadoval Český statistický úřad. Celkem je tento rok v naší zemi sklizeno přes sedm a půl milionu tun obilí a přes jeden a čtvrt milionu tun řepky. Na polích zůstávají jenom asi tři procenta obilovin. V našem kraji je situace podobná.

„Panovaly obavy, že zrno bude zasychat, ale obiloviny to přežili relativně dobře. Průběh žní byl díky bezsrážkovému počasí rychlý, zemědělci nemuseli řešit problém s vlhkostí a také kvalita je na dobré úrovni,″ konstatuje ředitelka Regionální agrární komory Hana Vandělíková.

Celé dvě třetiny obilí zastupuje v našem kraji pšenice, kterou zemědělci sklidí na 180 000 hektarech. To je nejvíce ze všech krajů v České republice. Na jednom hektaru půdy u nás letos vyroste průměrně přes šest a půl tuny pšenice.

Jako druhý nejpočetnější je na středočeských polích zastoupený ječmen, ten představuje o něco méně než jednu čtvrtinu obilovin. Zemědělci kromě nich v našem kraji pěstují také řepku. Té je o něco málo víc než ječmene.


Spustit audio