Zoologická zahrada v Bítovanech zůstává kvůli koronaviru zavřená. Co na to zvířata?

12. prosinec 2020

V Bítovanech na Chrudimsku je soukromá zoologická zahrada. Jmenuje se Exotika na ranči. Jak jsme se dozvěděli od majitelky Jany Blažkové, zahrada zůstane kvůli koronaviru do konce roku zavřená. A co na to zvířata?

„Kočkovité šelmy se hodily do klidnějšího režimu. Například našim pumám minimum lidí nevadí, jsou v klidu. Naopak nemají rády, když někdo cizí projde kolem. Komu se ale stýská po lidech, to jsou opice,“ říká majitelka zoo v Bítovanech, kde chovají hlavně gibony běloruké.

Panenku už Sisi má a jinou raději nenoste

Velmi oblíbenou opicí je ta, která krade. Jmenuje se Sisi a je to gibon lar neboli gibon běloruký. Tyto opice jsou specializované na život v korunách stromů, což také rády předvádějí. Nejpřítulnější je Sisi, která je vždy středem pozornosti. Když teď kolem sebe nemá lidi, soustředila se na svou oblíbenou panenku, se kterou si hraje, jí i spí.

Pomocnice Vendulka se s opicí Sisi dobře zná. Cizí děti ale do klece sahat nesmí

Chovatelé jí chtěli udělat radost a koupili jí na hraní další dvě panenky. „Ty se ovšem setkaly ze strany Sisi s nepochopením, roztrhala je a se svou starou a poničenou panenkou se odebrala na lože,“ směje se Jana Blažková.

Zvířata bez dárků nezůstanou

Zvířata v zoologické zahradě v Bítovanech o dárky nepřijdou, i když je Exotika na ranči zavřená. „Kdyby posluchači chtěli přinést něco dobrého, budeme jim vděční. Třeba i za suchý chleba nebo pytlík mrkve. Ale panenky našim opicím raději nenoste,“ usmívá se majitelka Blažková a jedním dechem dodává, že každé exotické zvíře má u své venkovní klece teplý příbytek, kam se může kdykoliv uchýlit.

Pumy Adam a Eva jsou v zoo bez návštěvníků celkem spokojené, ale stále ve střehu

Opičce Sisi se ale do tepla během naší návštěvy nechtělo. Kvůli naší společnosti riskovala nachlazení. Jak uslyšíte v reportáži, dokonce začala kýchat a ruce měla jako led.

Spustit audio