Zoopark ve Zvoli musí úřadu doložit, že zvířata z klecí znovu neutečou

29. leden 2018

Úřady se znovu zajímají o zoopark ve Zvoli u Prahy. Loni právě z tohoto areálu uteklo mládě pumy a několik dní ho hledali policisté. Úředníci chtějí, aby majitel zoo zlikvidoval, nebo přestěhoval. Jsou ale ochotní mu termín pro odchod prodloužit, a to když do 8. února doloží, že jsou klece, ve kterých chová kromě pumy taky třeba lva, dostatečně zabezpečené. Jinak bude muset skončit okamžitě.

Dřevěné výběhy vysoké tři metry zajištěné zámky jsou domovem třeba pro dvě mladé pumy, lva i levharta.

Podle nezávislého starosty Miroslava Stoklasy části obyvatel zvířata v zoo nevadí, část se jich ale bojí. „Když se tady ráno v pět za tmy v úzké uličce potkala paní s dikobrazem, nebyla z toho příliš odvázaná a já se jí nedivím,″ říká. Výhrady má hlavně ke klecím. „Ty jsou udělané z drátěnek do betonu, které jsou přitlučené hřebíky do dřevěných kůlů a zatlučené do země, bez podezdívky," vysvětluje.

Stavební úřad nyní od majitele chce posudek, zda jsou klece bezpečné a zvířata z nich nemohou utéct. „Chceme vědět, zda z hygienických důvodů, z hlediska ochránců zvířat a celkově ze stavebního zákona odpovídají tomu, že ta zvířata tam mohou v klidu žít," konstatuje tajemnice úřadu ve Zvoli Miluše Stibůrková. Posudky musí majitel zooparku dodat do 8. února.

Majitel zoo Tomáš Machač tvrdí, že chce zvířata ze Zvole přestěhovat. Jako důvod uvádí, že je současný areál nevyhovující. „Chceme se rozšiřovat a tohle místo bychom si nechali jako zázemí,″ dodal. V současnosti tu žije na 500 zvířat.

Zoopark ve Zvoli
Zoopark ve Zvoli
Zoopark ve Zvoli
Zoopark ve Zvoli
autor: duch
Spustit audio