Zpěvák a herec David Kraus: Chodím makat za stovku na farmu

9. únor 2021

Zpěvák David Kraus zahájil svoji hudební kariéru už v 17 letech, kdy se stal členem kapely Laura a její tygři. Brzy se však osamostatnil a založil si svoji vlastní skupinu. S tou účinkuje také v televizních show svého otce Jana Krause. V současné době mu nejvíce chybí běžný kontakt s lidmi. „Je to největší nesvoboda, jakou jsem v životě zažil,“ říká.

Období posledního roku, kdy herci a zpěváci mohou vystupovat pouze velmi omezeně nebo vůbec ne, je pro Davida Krause také náročné. Překvapivě však příliš nepostrádá koncerty a divadlo: „Teď mi nejvíce chybí takový ten obyčejný kontakt s lidmi, a to mě hodně překvapilo, netušil jsem to o sobě. Hodně mě také bolí, že se vůbec nevidím s babičkou, které je přes 90 let. Máme ji doma zavřenou jako v trezoru.“

Větší množství volného času David Kraus příliš nevyužil ani k vlastní tvorbě a mluví o něm s trochou nadsázky jako o dvou letech prázdnin. „Mám teď nejdelší období ve svém životě, kdy jsem tolik netvořil. Hlavně zprvu, to jsem v sobě cítil takové množství negativní energie, že jsem je nechtěl posílat dál. Nyní už mám naštěstí muziku i jako určitou formu terapie, snažím se psát co nejvíce pozitivní texty a poslouchám hezké písničky, třeba o lásce. Moc rád si teď pouštím právě Český rozhlas, protože je k lidem vlídný, tolik je nestraší a hraje hezkou hudbu,“ přibližuje David Kraus svoji aktuální potřebu být obklopen pozitivními zážitky.

Od negativní energie mu pomáhá také pohyb: „Chodím makat za stovku na farmu, pořádná fyzická práce je podle mě totiž daleko lepší než otužování nebo fitko.“

Děda Vladimír Dvořák skládal hity

S muzikou začínal David Kraus už v 17 letech, kdy nastoupil do populární kapely Laura a její tygři. Hodně se tam naučil, ale také pochopil, že chce svoji kapelu a zpívat svoje písničky. Od písně ‚Zuzana,‘ kterou tehdy jako zamilovaný puberťák složil pro Zuzanu Norisovou, až po duet s Jitkou Zelenkovou ‚Píseň pouhý známý‘ z roku 2018, ušel David hudebními žánry velký kus cesty.Nyní dává přednost romantickým textům, i když, jak přiznává, sám je psát příliš neumí. „Já umím napsat dobře ‚krausovský“ text, ironický a humorný, ale ve svém věku už bych raději zpíval hlavně ty lyrické a bylo by mi příjemné, kdyby mi takové někdo napsal.“

Vladimír Dvořák

Takové kvalitní texty uměli totiž podle Davida Krause psát hlavně dřívější textaři. Patřil mezi ně i jeho nevlastní dědeček – herec, moderátor a textař Vladimír Dvořák. „Děda psal krásné texty jako například ‚Píseň pro Kristýnku‘ nebo ‚Rolničky‘ a nádherné písně pro Karla Hálu a Waldemara Matušku. I když při tom, jak jsem ho znal, bych ani nevěřil, jaký krásný lyrický text dokáže napsat,“ směje se David Kraus.

Show Jana Krause

Se svojí skupinou vystupuje David Kraus také v pořadu svého otce – Show Jana Krause. O tom, že by ale v budoucnu pořad převzal, rozhodně neuvažuje. „Talk show tatínka bych nikdy nedělal, tatínek je jenom jeden a mluví i za mě, protože máme stejné názory. A až ji jednou nebude dělat tatínek, tak to bude dělat někdo jiný a určitě také velmi dobře,“ říká David Kraus.

A pokud vás zajímá, v čem jsou si otec a syn Krausovi podobní a jakou energii přenesl Jan Kraus na své děti, poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio