Zprávy z židovského světa

10. prosinec 2006

Britští vědci doufají, že se jim za pomoci digitální technologie podaří sestavit v celek zlomky děl slavného židovského náboženského myslitele Maimonida. Středisko židovských studií v Manchesteru dnes schraňuje na 300.000 fragmentů Maimonidových děl nalezených v genize v Káhiře. (Jako geniza se označuje místo, kam se dle židovské tradice ukládají opotřebované náboženské knihy.) Celý projekt financuje britská vláda.

Izraelská firma Nice Systems bude odpovídat za bezpečnost Eiffelovy věže v Paříži. Stalo se tak na základě výběrového řízení na instalaci zabezpečovacího zařízení pro tuto prvořadou památku hlavního města Francie. Firma již předtím získala zakázku na zabezpečení metra v Pekingu při olympijských hrách v roce 2008.

Tento měsíc bude v estonském Tallinu otevřena první synagoga od konce druhé světové války. Jediná synagoga v zemi, postavená roku 1882 v Tartu, byla nacisty v roce 1944 zničena. Stavba nové synagogy byla zahájena v roce 2005 a její součástí bude i muzeum a košer restaurace.

Spustit audio