Zrádná gastritida. Jak se diagnostikuje zánět žaludku?

Tlačí vás žaludek, nemáte na nic chuť, máte pocit nevolnosti, chce se vám zvracet nebo dokonce i zvracíte a máte průjem? Pak si naordinujte takzvanou suchou dietu s dostatečným příjmem tekutin a počkejte 24 hodin, zda se váš stav nezlepší. Pokud ne, vydejte se k lékaři. Můžete totiž trpět gastritidou.

Gastritida představuje zánět žaludku. Onemocnění, které je potřeba léčit. Je ale samozřejmě nejprve nutné ho správně diagnostikovat a zjistit, zda nejde o obyčejné zažívací potíže. Je třeba podstoupit vyšetření ve specializované gastroenterologické ambulanci.

„Je to sice vyšetření, které není příjemné, ale oproti dřívějšku máme dnes už poměrně snesitelné procedury,“ říká gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová z pražského Sanatoria sv. Anny. „Používáme ultratenký endoskop, velmi ohebný a flexibilní, pouze 6 milimetrů široký. Kolem něj zůstává volný prostor, takže člověk během toho vyšetření tolik neříhá, nedáví, nesliní, může polykat i mluvit. My se s endoskopem dostaneme až do žaludku a do dvanáctníku a odebereme vzorky.“

Žaludku nepomáhá ani stres

Někdy dojde k nálezům s mírnou závažností, u kterých potíže trochu překvapivě stále přetrvávají. Jedním z důvodů může být i stres: „Když jsme ve stresu, žaludek se nám neuvolní, je stažený, malý. A není tak připravený na příjem jídla a tekutin. Stačí pak jen pozřít malé sousto, nebo doušek vody a už nás žaludek tlačí, pociťujeme nevolnost, chce se nám zvracet,“ vysvětluje MUDr. Anna Jungwirthová.

Bolest žaludku (ilustrační foto)

Gastritidu mohou ale způsobovat i některé léky. Narušují totiž ochranné vrstvy, které máme v žaludku a které zabraňují podráždění sliznice. V takovém případě se musí problémové léky vysadit, či vyměnit za jiné. Následovat by měla nedráždivá dieta s odstraněním koření, alkoholu, těžkých, tedy smažených a tučných jídel.

Spustit audio