Zrekonstruovaný kulturní dům ve Bzové využijí místní i občané okolních obcí

8. únor 2010

Zrekonstruovaný kulturní dům, který otevřeli ve Bzové na Berounsku, budou využívat místní i obyvatelé okolních obcí. Podobné zařízení tam dlouhá léta chybělo a tamní spolky se neměly kde scházet. Obec proto požádala hned o dvě dotace a na přestavbu budovy získala pět milionů korun. Zbylý milion dala Bzová ze svého. Slavnostní otevření kulturního domu si nenechala ujít ani Lucie Zemanová.

Společenské plesy, setkávání spolků a obecních sdružení, ale i svatební obřady. K tomu všemu hodlá obec zrekonstruovaný kulturní dům využít. Z toho, že se přestavbu podařilo dotáhnout do konce, měla radost celá řada místních obyvatel, ale i starostka Bzové Václava Flaišmanová, podle které podobné zázemí v obci velmi chybělo.

S využitím sálu byl v minulosti velký problém. Chybělo tam sociální zařízení i možnost občerstvení. Za celý rok se v sále uskutečnila jedna maximálně dvě kulturní akce a objekt proto chátral. Obci se na rekonstrukci nakonec podařilo získat tři miliony korun ze státního rozpočtu a následně ještě dva miliony z Fondu rozvoje obcí a měst Středočeského kraje.

Zrekonstruovaný kulturní dům ale nebudou využívat jenom místní. Podle starosty Bzové o něj totiž projevily zájem i okolní obce, které o sál přišly například v restituci. Vedení obce už v kulturním domě naplánovalo i několik společenských akcí a místní se tak mohou těšit například na obecní nebo hasičský ples, na setkání důchodců nebo na dětské maškarní odpoledne.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio