Zrušení kojeneckých ústavů nebude problém. Klíč je v úřednících na kraji, myslí si Richterová

Poslanecká sněmovna rozhodla o faktickém zrušení takzvaných kojeneckých ústavů. Schválila totiž pozměňovací návrh, který zakazuje do ústavů umisťovat děti do tří let věku. Bude k dispozici dost pěstounů, aby bylo o všechny děti postaráno? Proč Piráti blokují hlasování o zpřísnění výplaty sociálních dávek? A jaké změny ve své kampani chytají? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byla první místopředsedkyně České pirátské strany Olga Richterová.

Říkáte, že pozměňovací návrh nakonec prošel velkou většinou. Na druhé straně tomu i dnes předcházela velká debata. Hlavním argumentem těch, kteří byli proti tomu, je to, že u nás není dostatek pěstounů. Jste si jistá, že jich v Česku je dost, aby bylo možné dodržet ten zákaz umisťování malých dětí do kojeneckých ústavů?

Já vám odpovím malou oklikou. Tuto otázku jsem si kladla sama a na vlastní oči jsem chtěla vidět, jak to v kojeneckých ústavech vypadá. Hned v roce 2018 jsem začala jezdit a hned jsem navázala kontakt s mnoha pěstouny a pěstounskými organizacemi, abych viděla, jak to vypadá v praxi. Z řady věcí jsou tiskové zprávy, právě k náhradní rodinné péči jsme měli i velikou konferenci.

Čtěte také

Je vidět, že na jedné straně se řada kojeneckých ústavů transformovala a jsou to dnes menší zařízení, kde je několik dětí s velice vážným postižením, potom tam rodiče dávají své postižené děti na odlehčující pobyty a že ta zařízení poskytují podporu nezletilým maminkám, které jsou z dětských domovů. Část zařízení se tedy transformovala a kraje, které to dělají, dokázaly snížit na minimum počet malých odebíraných dětí. Děti, které jsou nechtěné, můžou jít do adopce a zájemců o ni je hodně.

Vy říkáte, že v některých krajích to funguje. Máte ale jistotu, že do 1. ledna roku 2025 to bude fungovat v celé republice?

Viděla jsem, že klíč je v úřednících na kraji – jakým způsobem systematicky podporují zájemce o pěstounskou péči, podporují biologické rodiny…

Pardon, vy myslíte, že když se schválil ten zákon, tak úředníci v krajích, kde nejsou tak daleko, zrychlí?

Ano, právě na tomhle to chci ukázat. Dobrá praxe z mnoha krajů naší země se bude muset přenést i na těch pár zbývajících. Velký kojenecký ústav už máme jen v Mostě a Plzni. Těch 228 dětí, z nichž se dvě třetiny vrací do svých původních rodin, je číslo na celou republiku a číslo, pro které ti pěstouni jsou. Akorát se musí zlepšit mezikrajová spolupráce, musí být větší podpora pro zájemce o pěstounskou péči, je tam řada i takového odrazování ze strany některých krajů.

autoři: Tomáš Pancíř , vla

Související