Ztrácíte vlasy? S každou chorobou lze něco dělat, říká dermatoložka

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. Většinu proto zaskočí, pokud o ně začnou přicházet, obzvláště pokud se domnívají, že o vlasy dobře pečují. Co vypadávání tedy nejvíce ovlivňuje a dá se s ním něco dělat?

Na začátek je vhodné uvést, co je nadměrné vypadávání vlasů. Obecně se totiž jedná o přirozený fyziologický děj. Za normální se považuje od 25 do 100 vypadlých vlasů denně, v podzimních měsících od září do prosince to může být ještě o něco více. Nad 100 vlasů se již jedná o nadměrné množství, které by se mělo řešit s odborníkem z oblasti dermatologie.

Jedním z nejvýznamnějších faktorů, proč lidem vypadávají vlasy, je genetická vloha, kterou si přináší od rodičů. U mužského pokolení je souvztažnost výraznější, jelikož se ukazuje, že vypadávání vlasů ovlivňují mužské pohlavní hormony.

„Není to ale kvůli testosteronu, hladiny jsou srovnatelné mezi muži s vlasy i muži, kteří vlasy ztrácí. Vrozená je citlivost vlasové cibulky vůči androgenu, ta je tím, co muži dědí. Při zvýšené citlivosti se vytvářejí kouty, ztrácejí se vlasy, posunuje se přední vlasová hranice dozadu, při nejhorší variantě zbývá jen v týlní krajině proužek vlasů,“ říká dermatoložka MUDr. Monika Ahrenbergerová z Centra zdravé vlasy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Čtěte také

Příčin padání vlasů u žen může být celá řada. Standardním důvodem je snížená funkce štítné žlázy nebo hormonální disbalance, například po porodu, kdy dochází k markantnímu snížení estrogenu. Vlasová cibulka na změnu reaguje tím, že přestane produkovat zdravý vlas a vypadává. Může to být ale zapříčiněno špatnou výživou. Padáním vlasů mohou trpět vegetariáni, pokud mají špatně sestavený jídelníček a ochuzují se o bílkoviny. Případně je vlasová cibulka velmi citlivá, pokud člověku chybí železo.

Není pravda, že kvalitnější šampon více pění. Lepší jsou pro vlasy a pokožku hlavy přípravky méně pěnivější

Samozřejmě se ale může jednat o čistě vlasový problém. Existují klasické vlasové choroby jako třeba lupecia areata, kdy se zjednodušeně řečeno vytváří něco jako protilátka proti vlasové cibulce.

„S každou chorobou lze něco dělat, ne vždy se ji podaří vyléčit, ale vždy se dá v určitém smyslu pomoci. Nejčastěji se začíná lokálními prostředky, něco, co si aplikuje žena sama do vlasů jako roztoky a gely. Pokud jsou neúčinné, přijde na řadu systémová léčba, tabletková, nebo takzvaná mezoterapie, kdy se drobnými jehličkami aplikují účinné látky přímo k vlasové cibulce,“ vyjmenovává Monika Ahrenbergerová.

Je ale stále potřeba brát na vědomí, že léčba trvá dlouho. „Celý vlasový cyklus probíhá relativně pomalu, hovoří se o měsících až letech. Že bychom začali s léčbou a za týden viděli efekt, to se nestane. První kontrola po nasazení léčby je zhruba po 6 týdnech, sama pacientka efekt vidí asi až za dva měsíce. Je to běh na dlouhou trať,“ upozorňuje dermatoložka.

Spustit audio