Zubrnická museální železnice nabízí nostalgické jízdy historickým motoráčkem i prohlídku nádraží

24. duben 2023

Máte rádi nostalgii parních lokomotiv a historických motoráků? My k tomu přidáme ještě jízdu krásnou krajinou po technicky unikátní trati a vydáme se na cestu z Ústí nad Labem do Zubrnic. Trať dlouhá 26 kilometrů vede náročným terénem, ale stavěla se pouhý rok. Roku 1898 byla stavba zahájena a v srpnu 1890 už byla trať v provozu.

Písmenko „s“ ve slově museální je zcela na místě. Se Zubrnickou museální železnicí na severu Čech se totiž přenesete do dob, kdy po kolejích jezdily parní lokomotivy, a místo mobilního telefonu se používal telegraf.

Trať původně vedla z Ústí nad Labem do Zubrnic a z nich pak ještě dál do Lovečkovic a Úštěku. Železnice je unikátní i svými parametry. Je druhou nejstrmější tratí u nás, na pouhých patnácti kilometrech překonává převýšení přes čtyři sta metrů.

Dne 27. května 1978 tu vyjel poslední vlak. Koleje pak postupně začaly zarůstat náletovými dřevinami. Snahu o její opětovné zprovoznění projevil zdejší skanzen – Muzeum lidové architektury Zubrnice.

Nakonec se ale trati ujalo sdružení Zubrnická museální železnice a dokázalo, že když lidé něco opravdu chtějí a nelitují práce, času, ani peněz, povede se zázrak. Na trati Ústí nad Labem-Střekov – Zubrnice zase jezdí vlak. Přesněji řečeno „vláček-motoráček“, historický vůz M 131, přezdívaný Hurvínek. Svézt se jím můžete od dubna do října, a to každý víkend i o svátcích.

Modelové kolejiště v Zubrnicích

Už samo svezení romantickou krajinou nad tokem řeky Labe je zážitkem a další vás čekají v Zubrnicích. K vidění je tam venkovní modelové kolejiště, historická dopravní kancelář i s panem přednostou, čekárna a také sbírka drezín i různé dobové technické vybavení. Novinkou je před nádražím stojící parní lokomotiva. K místnímu koloritu patří i kozy a historické WC, mimochodem čisté a funkční. Můžete sejít i dolů do vsi a navštívit zubrnické Muzeum lidové architektury.

Není divu, že zubrnické nádraží upoutalo i filmaře. Natáčel se tu film Rebelové a videoklip ke své písničce tu natočila skupina Malina Brothers. Občas se mluví i o filmu Páni kluci, ale ten se natáčel na nádraží v Levíně, tedy kousek dál po trati. Ostatně o kus dál se mohou návštěvníci dostat také. Historickým autobusem. A členové Zubrnické museální železnice také koukají dál. Opravili další úsek trati a doufají, že i po něm brzy pojede vlak.

Spustit audio