Zúčastnili jsme se Mikulášské jízdy do Českého ráje a představili jsme strojvedoucího Petra Kopeckého

7. prosinec 2011
Region expres , Region expres , Region expres

Vydali jsme se na Mikulášskou jízdu do Českého ráje. A představili jsme vám strojvedoucího Petra Kopeckého. Tedy především jeho vztah k parním lokomotivám.

Zamířili jsme na trať z Turnova do Rovenska pod Troskami. Znalci vědí, že se jedná o jízdu Českým rájem. To vše u příležitosti setkání s čertem a Mikulášem.

A teď nahlédneme do historie. Představíme vám mašinu, kterou za dva roky čeká oslava stých narozenin. O tom, jak je jí třeba připravit na vyjížďku, vyprávěl strojvedoucí Petr Kopecký. Budete jistě překvapeni.

Pozvánky:
Už nadcházející víkend, konkrétně 10. prosince, vás zveme na výlet parním vlakem. V jeho čele se bude pyšnit Albatros a vyrazí na Křivoklát. Z pražského branického nádraží vyjede v 9:06 a zpět se vydá deset minut před 16 hodinou. Na Křivoklátě můžete vyslechnout adventní koncert, tradiční vánoční jarmark a mimo jiné i ukázku tradičních řemesel.

Velmi oblíbené bývají i vánoční trhy v německých Drážďanech. Tam můžete vyrazit nejen z Prahy, ale například také z Liberce. Nabízí se neděle 18. prosince, kdy dojde i k posílení vlaků. Do Drážďan se výjimečně uvedený den můžete dostat z pod Ještědu v 7:32 a zpět se vydat, vedle tradičních spěšných vlaků, o půl páté odpoledne.

Zprávy z železnice:
České dráhy například otevřely nově zrekonstruovanou dvoranu Masarykova nádraží. O co konkrétně se jedná? O první fázi chystaných oprav této frekventované pražské železniční stanice. Oprava stále zhruba 60 milionů korun. Následovat ovšem bude další etapy a na nový kabát celé „Masaryčky“ si pochopitelně ještě nějaký čas budeme muset počkat.

Na českých tratích jezdí aktuálně sedm vlaků Pendolino. Až doposud byl problém ve druhé třídě s připojením do zásuvek. Postupně ale probíhá jejich instalace. Navíc Pendolina dostanou do léta 2012 bezplatné připojení na wi-fi. Počítá se přitom i s instalací do dalších vlakových souprav a klasických vozů. Především v případě dálkové dopravy.

Spustit audio