Zuzana Vančíková: Pokud lék na horečku dítěti nezabere, podejte za hodinu další

2. prosinec 2013

S primářkou Dětského oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Zuzanou Vančíkovou, CSc. jsme mluvili o často nemocných dětech.

Povídali jsme si o tom, jakými onemocněními děti nejčastěji trpí. Věnovali jsme se způsobům jejich léčby i prevenci nachlazení.

Nachlazení může vyvolat až 200 virů

Nachlazení je nejčastější onemocnění dospělých i dětí. Vyskytuje se během celého roku. Nachlazení způsobí 40 procent absencí v práci a 30 procent ve škole. Jde o virové onemocnění horních cest dýchacích. Může ho způsobit kterýkoliv z téměř 200 respiračních virů.

U nás bývají děti nachlazené od října do dubna. Kojenci mají průměrně 6 až 8 nachlazení za rok, starší děti 2 až 6. Riziko nachlazení se zvyšuje, když matka miminko nekojí, v rodinách s více dětmi, při návštěvě kolektivního zařízení, při stresu, znečištění ovzduší (zejména tabákovým kouřem).

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)

Pozor na kýchání a smrkání!

Nejčastější dochází k nákaze nosní sliznici nebo spojivky. Nejvíce virů je vylučováno do nosního sekretu. K šíření infekce tedy dochází kýcháním, smrkáním a také rukama; slinami nebo kašlem se infekce přenáší minimálně. Nejvyšší množství viru vylučují malé děti. Vylučování trvá zpravidla dva až sedm dní od nákazy. Může ale trvat až dva týdny.

Nachlazení u dětí většinou odezní během několika dní i bez léčby. Přesto je vyvíjena enormní snaha nemoci zabránit a zkrátit její trvání. Hlavním důvodem je socioekonomický dopad na rodinu i společnost.

Zdroj informací: Lékařské listy/příloha Zdravotnických novin

autoři: Alima Martinová , Zuzana Vančíková
Spustit audio