Zuzanu Wildmannovou péče o svého psa přivedla k práci fyzioterapie psů

30. listopad 2023

Napadlo vás někdy, že i vaši čtyřnozí mazlíčci mohou mít bolesti v zádech, bolí je klouby nebo je trápí zablokovaná krční páteř? I zvířata občas potřebují rehabilitaci. Přesně to si uvědomila paní Zuzana Wildmannová a už 8 let působí také jako terapeut Dornovy metody pro zvířata. Založila si provozovnu Belgian Fox, kde se věnuje fyzioterapii, rehabilitaci a Dornově metodě psů a koní.

Paní Zuzana Wildmannová pochází z Karlovarského kraje, ale Středočeský kraj se stal jejím novým domovem. Od dětství chtěla pracovat se zvířaty a jejím snem bylo povolání veterináře. Vždy chtěla být především v blízkosti koní a psů. Vystudovala proto nejprve Střední odbornou školu veterinární a zemědělskou, v oboru Veterinární technik.

V září 2016 se stala doporučeným terapeutem Dornovy metody pro zvířata. Zároveň se registrovala jako soukromý veterinární technik. V České republice se jako jedna z prvních začala odborně věnovat fyzioterapii psů a koní. V roce 2022 ukončila studium na Vyšší odborné škole zdravotnické v Praze a stala se zdravotnickým záchranářem.

Chtěla zachránit svého psa

Úraz psa Agiho jí přivedl na myšlenku věnovat se fyzioterapii zvířat. Svého milovaného psa chtěla zachránit a zkoušela všechny možnosti. Rozšířila si vzdělání a navštěvovala nejrůznější akreditované semináře a kurzy osvědčených fyzioterapeutických metod. Nejprve se začala zabývat terapií pro psy, zejména Dornovou metodou, kterou začala praktikovat i na koních a lidech.

K Dornově metodě přibyly další metody, související s pohybovým aparátem lidí i zvířat. Dnes pomáhá zvířatům pomocí nejrůznějších technik, jako jsou Hirudoterapie pro psy, Dornova metoda pro psy, metoda The Canine Touch, balanční cvičení pro psy na gymnastických míčích, rekondiční a sportovní masáže psů, ale součástí jsou i odborné konzultace pro majitele zvířat.

Povolání veterináře nevyšlo, zvířata přesto léčí

V její provozovně Belgian Fox ve městě Aš a v Roztokách u Prahy to spíše vypadá jako v běžné rehabilitační ordinaci. Pouze gymbalony a pomůcky mají jiné tvary a nenajdete tu masérský stůl, nýbrž různé matrace, na kterých pečuje o pejsky.Někteří psi se bojí, ale když zjistí, že léčba je velmi příjemná, rychle si návštěvy u paní Wildmannové oblíbí.

I pejsci mohou mít blokády krční páteře nebo zatuhlé klouby. Postupně si tak vybudovala širokou klientelu majitelů psů a koní a zjišťovala, že často ani neví, jak svým čtyřnohým miláčkům pomoci v případě nějaké nehody. Vypracovala proto svůj autorský originální projekt PRVNÍ POMOC PRO PSY a stala se akreditovaným lektorem první pomoci. Organizuje semináře na toto téma a jako lektorka působí také v Institutu zdraví zvířat, kde jsou její semináře první pomoci pro psy jsou povinným blokem vzdělávacího systému.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.