Zvánovice: Čtyřletá fenka Sia objevila zubožené káně. Zachránili ho v záchranné stanici ve Vlašimi

30. leden 2021

Na pravidelné procházce se svou čtyřletou fenkou Siou našel Ondřej Pešata v křoví ve Zvánovicích na Praze – východ káně v zuboženém stavu. „Sia se zaběhla a nereagovala na zavolání. Tak jsem šel za ní a našel ji, jak sedí u káněte, které nemůže vzlétnout, a kňučela. Myslel jsem, že má káně zraněné křídlo,“ popisuje svůj neobvyklý zážitek mladík Ondra ze Zvánovic. Kontaktoval proto zástupce obce a ti povolali na pomoc zvířecí záchranáře z ČSOP Vlašim.

„To káně bylo velmi vyhublé. Kdyby tam bylo do druhého dne, nepřežilo by. Je dobře, že jste nás zavolali,“ pochvaloval si postup všech zúčastněných ošetřovatel Filip Petrák ze záchranářské stanice ve Vlašimi.

Podle něj mělo toto káně opravdovou chuť do života: „Normálně spořádají káňata cca tři jednodenní kuřata denně. Toto zvánovické jich sluplo každý den pět až šest. Když jsme ho vypouštěli zpátky do přírody, vážilo jednou tolik. Mělo skoro 1,5 kg. Myslím, že má teď velkou šanci, aby přežilo do jara.“

Zraněné káně našel Ondra s fenkou Siou

V záchranářské stanici ve Vlašimi zachrání každý rok několik desítek káňat. V létě se nejčastěji popálí elektrickým proudem, srazí je auto nebo se poperou s kočkou. V zimě je to nejčastěji vyhladovění. K dalším často zachraňovaným ptákům patří poštolky a sovy. Podle Filipa Petráky by teď v nebližších dnech měli vypustit zpátky do přírody ještě dvě poštolky, jednoho puštíka a jedno káně. Celkem je aktuálně v záchranářské stanici asi 80 zvířat, např. netopýři, veverky, ježci, mívala, lišku, vydry a další.

„Mezi nejkurióznější případy patří např. kos, kterého přivezl řidič zaklíněného přímo v chladiči svého auta. Kosa jsme zachránili, už je zpátky v přírodě. Aktuálně tu taky máme husu domácí, kterou paní přivezla, protože si myslela, že je to labuť,“ popisuje ošetřovatel Filip Petrák a dodává: „Záchranná stanice ve Vlašimi funguje zhruba 15 let a za tu jsme zachránili přibližně 10 tisíc zvířat.“

Zachráněné Káně ze Zvánovic vypustili ochránci do volné přírody
autor: Soňa Jindrová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio