Zvěřina je v našich kuchyních často opomíjená. Její příprava přitom nemusí být složitá

Zvěřina je zdravá a obsahuje málo tuku. Přesto se na ni často v kuchyni zapomíná. Mnozí mají obavy, že příprava zvěřiny je příliš složitá. Podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka se ale nemáme čeho obávat. V kuchařkách najdeme tisíce skvělých receptů.

„Já bych řekl, že je to dokonce jednodušší než u jatečního masa, protože zvěřina bývá daleko dřív hotová,“ vysvětluje šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sám je myslivec a zvěřinu ve své restauraci rád upravuje na všechny možné způsoby. Teď v létě je snadné zvěřinu ugrilovat. „Dančí hřbet, srnčí hřbet, to všechno jsou krásný masa, která se dají grilovat, ale já mám rád bažantí prsíčka, která si prošpikuju, zabalím do slaninky, okořením hezky. Dám tam trošku rozmarýnku,“ nadšeně popisuje Jaroslav Sapík.

Bez receptů na zvěřinové speciality se dříve neobešla žádná kuchařská kniha. Některé byly skutečně velmi složité, naštěstí ale existují i jednodušší způsoby úpravy. Jaroslav Sapík shrnul své nejlepší recepty na úpravu zvěřiny v útlé knížce „Zvěřiny se nebojíme“. Zvládne je opravdu každý. Najdeme v ní například mysliveckou paštiku s lesními plody, bažantí vývar se sherry a masovými knedlíčky nebo recept na muflona na madeiře.

Muflon na madeiře s mandlovými kroketami

Recept na muflona na madeiře podle Jaroslava Sapíka

Ingredience
  • 600 g  mufloní kýty
  • 1 cibule
  • kořenová zelenina
  • celý pepř, nové koření, bobkový list
  • sůl, olej, voda
  • 1 lžíce povidel a protlaku
  • 2 dl  vína madeira nebo portského

Maso v kuse osolíme a opečeme ze všech stran. Zeleninu nakrájíme na malé kostky a přidáme s kořením do kastrolku. Zalijeme 2 dl vody a dusíme do měkka. Poté maso vyjmeme a do šťávy přidáme 1 lžíci protlaku, 1 lžíci povidel, 2 dl vína madeira nebo portského vína. Provaříme a propasírujeme.

Jak Jaroslav Sapík upravuje daňčí kýtu? Jaká vína ke zvěřině doporučuje vinař, hudebník a myslivec Jožka Šmukař? A kde můžete najít svého dodavatele zvěřiny? Poslechněte si v reportáži.