Zvířetice, to je místo, kde se velmi dobře žije, říkají majitelé Hrnčířského dvora

29. listopad 2021, aktualizováno

Zvířetická keramika, vyráběná tradičními hrnčířskými postupy podle autorských návrhů, nese název místa, kde vzniká. Tedy na Hrnčířském dvoře ve Zvířeticích na Mladoboleslavsku. Ve vesnické usedlosti s hrnčířskou dílnou, kreativním centrem, které pořádá různá setkání nebo workshopy, s cukrárnou, ubytováním pro turisty a prodejnou místní keramiky a keramiky dalších autorů z celé republiky.

„Historii Hrnčířského dvora ve Zvířeticích lze dohledat až do středověku a vždy byla spojena s historií Zvířetického panství. Nedaleká zřícenina hradu Zvířetice i současný Hrnčířský dvůr ve Zvířeticích patřily vždy Pánům ze Zvířetic.

Hrad Zvířetice sloužil jako orientační bod na kupecké stezce z Prahy směrem na sever. Byl to brod přes řeku Jizeru, právě pod hradem Zvířetice, který vytvářel důležitost tohoto místa.

Betlém s figurami v podobě místních obyvatel

Hrnčířský dvůr sloužil v dávných dobách jako zájezdní hostinec, kde se dalo odpočinout a vyměnit povoz. Zde se pak putující kupci museli rozhodnout, zda půjdou dále podél řeky Jizery směrem k Ještědu, a dále až do Žitavy. Nebo poputují směrem k Bezdězu a dále, do Drážďan. Dobu zájezdního hostince ukončila éra výstavby mostů.

Do zrušení nevolnictví byla celá vesnice Zvířetice povinována robotou pro panství Zvířetice. Patent o zrušení nevolnictví však situaci změnil natolik, že usedlost byla prodána za velice výhodnou cenu drábovi Macháčkovi, který kvůli patentu přišel o práci.

Macháčkovi a jejich potomci zde žili celá léta. Poslední dědička této usedlosti zemřela v 70. letech minulého století, kdy už usedlost spravovalo místní JZD,“ píše se na webu hrncirskydvurzviretice.cz.

Petr Čáslavský (vlevo) a Michal Kořínek

Roku 1996 se stali majiteli usedlosti Petr Čáslavský a Michal Kořínek. Pustili se do rekonstrukce, do výroby keramiky a působí tady už 25 let.

Zvířetická keramika se vyrábí tradičními postupy takzvaně z volné ruky, na hrnčířském kruhu. Výrobky se ručně dekorují a vypalují v elektrických pecích. Kvalita střepu dosahuje úrovně kameniny.

V kreativním centru se pořádají různé akce, teď třeba tradiční Vánoce na Hrnčířském dvoře ve Zvířeticích. Až do 6. ledna (pokud to dovolí protiepidemická opatření) uvidíte více než 150 betlémů, mnoho vánočních dekorací, ukázky tradičních řemesel nebo vánoční pracovní dílny.

V Hrnčířském dvoře funguje také záchranná stanice handicapovaných čápů (a pávů). Kdo je jejím nejstarším obyvatelem? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio