Zvýšená hladina cholesterolu může být důsledkem genetických dispozic

9. únor 2022

Není to tak dlouho, co jsme si užívali vánoční hodování, přes zimu se nám moc nechce chodit ven na procházky, a když jsme doma, máme chuť k jídlu. Tak s touto realitou se možná potýká většina lidí. To vše se může ke konci zimy sečíst a zjistíte, že vaše hladina cholesterolu není ideální. Vyšší cholesterol je tichý nepřítel. Nebolí, ale v těle může způsobit mnoho komplikací.

Zvýšená hladina cholesterolu tvoří větší riziko kardiovaskulárních onemocnění - ať už se jedná o vysoký tlak, vznik akutního infarktu myokardu nebo cévních mozkových příhod. Cholesterol se ukládá do cév a způsobuje zvýšení jejich křehkosti. Zároveň snižuje prokrvení daných oblastí.

Často se lidé mylně domnívají, že se zvýšeným cholesterolem úzce souvisí obezita. Jeho zvýšená hladina vzniká především přílišnou konzumací živočišných tuků a nedostatkem pohybu. Cholesterol ale ovlivňuje i genetická dispozice.

Co nejvíce škodí každému?

Hladina cholesterolu je ovlivňována kouřením, ale dalším výrazným faktorem jsou dietní návyky. V případě problémů s cholesterolem je nutné vyškrtnout tučná jídla. Naopak preferovat zeleninové pokrmy, bílé maso a především ryby. To jsou pokrmy, které samy o sobě hladinu cholesterolu snižují. Nejvíce ale cholesterol snižují jablka.

Důležitý je také pohyb. Jestliže tedy krevní testy zjistí, že máte vyšší hladinu cholesterolu, měli byste změnit vaše návyky – především zvýšit aktivní pohyb a začít přiměřeně sportovat, a sníst jedno nebo nejlépe dvě jablka denně. Pokud máme vrozené dispozice, vyšší cholesterol se může projevit už i v mladším věku. Pak je na místě jeho hladinu častěji kontrolovat.

Někdy o zvýšené hladině cholesterolu ani nevíme

Pro zjištění hladiny cholesterolu je nutný krevní test. Většinou se tedy nemilou zprávu o vysokém cholesterolu dozvíme až od lékaře. V případě problémů je ideální kombinovat redukci váhy a změnu skladby potravin.

Pokud u daného pacienta převládá genetická zátěž je nutná i medikační léčba. Jedná se ve své podstatě o multidisciplinární záležitost, a proto nejlépe zabírá kombinovaná strategie.

Spustit audio

Související