Bolesti hlavy bez zjevných příčin? Udělejte si příznakový deník, radí doktorka Cajthamlová

26. duben 2024

Primární bolesti hlavy nemají konkrétní příčinu. Nejznámější je asi migréna. Vyprovokovat ji může v podstatě cokoli. Spouštěčem může být dobře uleželý sýr, červené víno nebo glutamát, hojně používaný v asijských jídlech a instantních polévkách.

„Při migréně se dostavují prudké bolesti poloviny hlavy. Jsou pocity na zvracení, omdlívání, vadí světlo,“ přibližuje Kateřina Cajthamlová.

Druhou skupinou jsou bolesti hlavy, které mají nějakou příčinu. To jsou stavy po úrazu, po cévní mozkové příhodě, při nízké hladině cukru, při bolesti nervů v hlavové oblasti nebo při potápění.

Příznakový deník

Bolest hlavy je příznak, který může být banální, nebo může signalizovat něco vážného. Pro vyloučení závažné diagnózy lékařka doporučuje psát si příznakový deník. Zaznamenejte si:

  • kdy hlava bolí
  • kde bolí
  • jaká je to přesně bolest
  • čím se zhoršuje, čím zlepšuje
  • zda ji vyvolává počasí
  • zda je to po jídle, nebo spíš při delším hladovění

Tyto informace jsou pro lékaře velmi důležité. Podle toho vás pošle na případná další vyšetření. Na seznamu je neurolog, ORL nebo oční. „Nedivte se, že na oční, protože i při poruše zraku může hlava bolet. Nebo od krční páteře. Tady pomůže rehabilitace. Bolesti mohou být i z psychického stresu a vypětí, z nedostatku spánku. Tady se nebojte obrátit na psychologa,“ navrhuje možnosti lékařka.

Hladovění, citlivost na počasí

„Nedostatek jídla znamená hypoglykémii způsobenou dlouhým hladověním. Často to způsobí módní půsty, kdy 16 hodin hladovíte. Pokud vás potom začne bolet hlava, je to vinou toho, že se vám v těle spotřeboval škrob a máte nízkou hladinu cukru. Také při nedostatku pití, kdy jste dehydratovaní, může bolet hlava.“

Někteří lidé jsou meteotropní, to znamená, že reagují na vnější výkyvy tlaku. Bolesti se projevují nejčastěji před deštěm, kdy poklesne tlak. Tito lidé bývají zároveň citlivější. Často potlačují emoce, proto jim většinou dobře pomůže psycholog.

Sezení u psychologa

Hnízdo bolesti

Muži trpí až 7x více takzvanou hnízdovou bolestí než ženy. Bolest se soustředí v jednom místě a je tam zabodnutá jako hřebík. Nejčastěji se objevuje na jaře a na podzim.

„Podzim a jaro jsou období depresí. A někteří muži potlačují agresi. Deprese totiž není úplně smutek, ale potlačená zlost. V tom slově ‚deprese‘ slyšíte to potlačování. Muži mají k agresi větší sklon. Tyto bolesti hlavy se opravdu týkají víc mužů, protože žena se rozpláče, a tím to uvolní. Ale muž, který se ovládá, zejména ten ve vedoucí pozici, se může hodně trápit,“ vysvětluje známá lékařka.

mozek

Pomáhá akupresurní cvik: Palec a ukazovák ruky roztáhněte do pravého úhlu. V hrotu vzniklého L si nahmatejte bolavý bod a ten jemně masírujte palcem a ukazováčkem druhé ruky. Bolest by měla povolit. Opakovat můžete kdykoli při pocitu bolesti hlavy.

Jak se chovat k hlavě

Pokud jsou bolesti doplněny zvracením, omdléváním nebo jsou chronické, neprodleně běžte k lékaři.

  • hlídejte si krevní tlak, případně hladinu minerálů
  • vyvarujte se alkoholu
  • dodržujte pitný režim
  • pozor na předsunuté držení hlavy, zejména při dlouhé práci na počítači
  • cvičte, důležité je i celkové správné držení těla

Proč může bolest hlavy způsobit i noční skřípání zubů? Co může ulevit, když hlava bolí v období menstruace? Pozor také na neléčené záněty středního ucha, jak se svěřil náš posluchač. Poslechněte si rady Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.