Chutě Asie. Singapurské nudle s krevetami a vepřovým ochutnal Oldřich Vlach

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se tentokrát zaměřili na pouliční asijskou kuchyni. V bistru Woker v pražském Karlíně je šéfkuchař Tomáš Stehlík naučil připravovat singapurské nudle se zeleninou, vepřovou krkovicí a krevetami. Roli vrchního degustátora přijal herec Oldřich Vlach.

Singapurské nudle

70 g skleněných fazolových nudlí (nezaměňovat za rýžové nudle!)
70 g čínských vaječných nudlí
3 díly rostlinného oleje (slunečnicový nebo řepkový)
1 díl sezamového oleje
2 vejce
1 polévková lžíce sekaného zázvoru
½ polévkové lžíce sekaného česneku
mleté kari indického typu dle chuti
vepřová krkovice nebo pečeně
krevety (velikost 16/20)
1 mrkev
1 řapíkatý celer
1 červená a zelená paprika
pár listů pak choi (šanghajské zelí)
kuřecí vývar
ústřicová omáčka
tmavá sójová omáčka
solamyl

Ingrediencí na singapurské nudle je spousta, ale výsledek se vyplatí

Postup:

Vaječné nudle si uvaříme v kastrolu a po uvaření propláchneme studenou vodou, aby vydržely teplotu. Celefonánové (fazolové) nudle namočíme ve studené vodě.

Vaječné nudle si uvaříme v kastrolu a po uvaření propláchneme studenou vodou, aby vydržely teplotu. Celefonánové (fazolové) nudle namočíme ve studené vodě

Krevety očistíme. Jako první ukroutíme hlavičku krevety. Zbylou část oloupeme (nožičky a krunýřek). V krevetím ocásku zůstane střívko, které vyloupneme tak, že ocásek prohneme do obloučku, aby nám na svrchní straně střívko vystoupilo. Podebereme ho opatrně špičkou nože a vyndáme. Střívko ale můžeme vyndat i vyříznutím. Na přesný postup se podívejte na přiloženém videu.

Maso si nakrájíme na nudličky velikosti tenčí než oloupané krevety. Následně promícháme se solamylem a osmažíme na rozpálené pánvičce s olejem. Maso se nám zatáhne a na povrchu mírně zbělá.

V misce si rozmícháme vejce.

Pak už půjde vše velmi rychle. Na rozpálenou pánev nalijeme 3 díly rostlinného oleje a 1 díl sezamového oleje. Přilijeme rozmíchaná vejce a stále mícháme. Vzniknou v podstatě míchaná vejce. Přidáme sekaný zázvor s česnekem a opečeme. Pozor, aby se česnek nespálil, protože jinak zhořkne.

Přidáme opečené maso a krevety a promícháme. Přisypeme na půl plátky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a znovu promícháme. Až krevety zčervenají, vše ochutíme mletým kari.

Patrik Rozehnal s Oldřichem Vlachem pozorně sledují Tomáše Stehlíka při práci

Přidáme připravené nudle a zalijeme kuřecím vývarem. Nudle nesmí ve vývaru plavat! Přidáme na proužky nakrájenou papriku, promícháme a provaříme. Dochutíme ústřicovou omáčkou a tmavou sójovou omáčkou. Pozor! Sójová omáčka je velmi výrazná, proto dáváme malé množství a případně dodáme další později.

Na závěr přidáme pak choi (salát) a krátce provaříme. Pak choi by mělo zůstat křupavé. Při podávání můžeme nudle dozdobit nakrájenou jarní cibulkou, čerstvým koriandrem nebo smaženou šalotkou.

Co je PAK CHOI?

Pak Choi je odrůda čínského zelí (Brassica chinensis). Pak Choi tvoří listové růžice, které lze konzumovat celé, nejchutnější jsou však jejich dužnaté listové řapíky. Může se jíst syrové, také vařené, dušené nebo smažené. Lze z něj rovněž vařit polévky.

Oldřich Vlach, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal

Tomáš Stehlík

Jídlo pro něj představuje zážitky a emoce, za kterými cítí vůně, chutě a radost. Tomáš patří ke třetí generaci kuchařů v rodině. Na první pohled to sice nepoznáte, ale ve chvíli kdy začne vařit nebo o vaření mluvit, jsou geny nepřehlédnutelné. Když začínal s řemeslem, bylo mu dvanáct let, ale vlastně už v deseti měl své speciality kterými překvapoval rodiče. I když je velký patriot české kuchyně a pod vedením skvělých francouzských kuchařů se skvěle sžil i s francouzskou kuchyní, je jeho největší doménou a srdeční záležitostí kuchyně asijská.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.