Co všechno lze vyčíst z obrázku? Arteterapeutka Veronika Lejcarová to ví

22. listopad 2021, aktualizováno

Arteterapie je jednou z cest, jak lépe porozumět sami sobě i lidem, se kterými pracujeme. Lépe je poznat a pochopit, co je pro ně důležité. Arteterapie dává například lidem s různým druhem postižení možnost tvořivě se projevit a vyjádřit to, co slovy vyjádřit nejde. Pomáhá člověku zbavit se napětí a cítit se uvolněněji. A jako každá tvořivá činnost přináší pocit radosti a uspokojení.

Arteterapií se léta zabývá Veronika Lejcarová, členka České arteterapeutické asociace. Vystudovala psychologii a arteterapii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a speciální pedagogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze.

Tento obraz tvořili 4 malíři, jejich motivy propojila modrá barva

Působí jako arteterapeutka Centra denních služeb Galerie Duhovka (Společnosti DUHA). Obrazy malířů a malířek s mentálním znevýhodněním vznikají v rámci arteterapie pod jejím vedením v průběhu celého roku. Některé z nich si pak lidé mohou vybrat z katalogu http://www.novorocenky-pomahaji.cz. Použít je jako zajímavý motiv novoročenky (jejíž tisk jim DUHA zajistí), nebo jako vánoční dárek. Originál obrazu si v každém případě odnesou. A to dělá radost oběma stranám, autorům i majitelům obrazu. Vlastně třem stranám. Těší to i Veroniku.

Arteterapeutka Veronika Lejcarová

Ta vede také vzdělávací kurzy využití arteterapie v sociálních službách. Pracovníci v těchto službách se učí znát symboliku ve výtvarném projevu, zvláště symboliku barev. Učí se, co všechno lze vyčíst z výtvarného projevu klienta a jak si nad obrázkem mohou společně povídat. V našem kraji vedla kurzy třeba v Domově pro osoby se zdravotním postižením Lochovice, v Centru sociálních služeb Hvozdy – Masečín nebo v Centru sociálních služeb Tloskov.

Veronika Lejcarová je koterapeutka skupinové psychoterapie na Psychoterapeutické klinice ESET; kromě výtvarnictví, umění a psychologie má ráda literaturu, poezii, psaní, cestování, jízdu na koni a sport.

Co o člověku arteterapeut umí vyčíst z jeho obrázku? To uslyšíte v reportáži.

Spustit audio