Jak na novoroční předsevzetí, aby skutečně pomohla vašemu zdraví

3. leden 2024

Příchod nového roku je pro každého z nás přelomovým obdobím. Obzvláště po vánočním a silvestrovském přejídání si mnozí z nás mohou dát nejrůznější novoroční předsevzetí, která ovlivňují naše zdraví. Diety, otužování, cvičení nebo běh. Zásada je začít postupně.

První, co nás většinou na nový rok napadne, je shodit kila, která jsme přes Vánoce nabrali. A nejen během vánočního a silvestrovského přejídání.

Výběr diet je téměř nekonečný a každá je „zaručená“. Ovšem, pokud chcete svému organismu skutečně pomoci, rozhodně nárazově nehubněte. Jako důsledek byste si spíše způsobili známý „jojo“ efekt, kdy sice během 2 týdenního půstu zhubnete, o to více ale pak zase přiberete.

Jako se vším, především s hubnutím je nutné začít postupně. Ideální je jíst stále tak, jak jste zvyklí, ale dopřávat si menší porce a zároveň s tím dodržovat dostatečný pitný režim, aby se nastartoval metabolismu a tělo se mohlo dobře zbavit toxinů. To je základ. Odlehčená strava samozřejmě pomůže, možnost je také dodržování jednodenního půstu v rámci týdne. O to více ale tento den dodržujte zvýšený příjem tekutin. Drastickým dietám se raději vyhněte.

Fitko nebo lekce aerobiku jako vánoční dárek

Někdy tak moc váháme, co svým blízkým koupit k Vánocům, že nás může napadnout i takový dárek, jako permanentka do fit centra nebo lekce aerobiku. Je pak těžké dárek alespoň nevyzkoušet, a tak se může do tělocvičny dostat i zcela netrénovaný člověk, který se bude snažit ostatním vyrovnat a neztrapnit se. Možná, že první lekci zvládnete, za dva dny vás ale vše rozbolí a případné potíže i přechodně zhorší. S lektorem proto raději předem proberte vaše fyzické možnosti a domluvte se předem na postupu.

Chůzí k lepší kondici

Ať už začnete na nový rok chodit na lekce jógy, aerobiku nebo tance nebo chcete začít běhat, základ pro získání lepší kondice je chůze. Celkově totiž posílí váš svalový a kosterní systém a je přímo základem pro běžecký trénink.

Ideální je místo běhu začít chůzí a postupně zvyšovat, až následně přidáte tzv. indiánský běh – střídání chůze a běhu. A pokud je chladno, dýchejte přes šálu. Zátěž zvyšujte postupně, ale pravidelně.

Otužování jako prevence mnoha nemocí

Potrápily vás na podzim nebo o Vánocích virózy, poleháváním u televize jste zchoulostivěli a chcete s novým rokem začít s otužováním? Rozhodně si dopřejte pozvolný postup.

Nestůjte se zatnutými zuby půl hodiny pod studenou sprchou. Stačí si na začátek po teplé sprše dopřát krátkou vlažnou, teplotu postupně snižujte a zároveň pomalu prodlužujte i délku. Variantou je začít postupně pouze se sprchováním nohou, teprve poté přidejte celé tělo. Jako se vším, obzvláště v případě otužování je nutné především vytrvat

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.