Jan Kratochvíl připravil zvěřinovou paštiku s brusinkovou omáčkou, ochutnával Jan Čenský

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vydali do obce Předboj ve středních Čechách. Nachází se tam golfový areál YARD resort, jehož součástí je i restaurace Ke Tvrzi, kde se soustředí na moderní českou gastronomii, ale i na jídlo pro sportovce.

Šéfkuchařem je tam mladý, ale už zkušený, kuchař Jan Kratochvíl. Pochází z kuchařské rodiny, vařil v Praze u Radka Šubrta, 3 roky sbíral zkušenosti i v Anglii a chvíli také v Mexiku. Miluje českou i klasickou evropskou kuchyni, je dravý, usměvavý a vaří s láskou k surovinám. Připravil si studený předkrm - zvěřinovou paštiku s brusinkovou omáčkou na bylinkovém salátku.

Na ochutnání přizvali Naďa s Patrikem i herce Jana Čenského. Ten zvěřinu miluje a rád se i zapojil do přípravy. Navíc jste se dozvěděli, jaká jídla a vína má rád, jestli někdy lovil s myslivci zvěř a jak mu to jde s češtinou.

Zvěřinová paštika:

Ingredience
  • 250 g zvěřinového masa
  • 250 g drůbežích jatýrek
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • 3 cl koňaku
  • asi 20 plátků slaniny
  • sůl, pepř, drcené nové koření,
  • nasekaný čerstvý rozmarýn
  • trochu oleje
  • pár kostek ledu

Postup:

Oba druhy masa nameleme na masovém strojku najemno. Směs pak dáme do kutru nebo do mixéru se sekacími noži a spolu s cca 3 kostkami ledu rozmixujeme na jemnou fáš (hmotu). Postupně přiléváme i smetanu. Ale pozor, maso se nesmí zahřívat. Pak směs vyklopíme do mísy, přidáme vejce a koření. Mezitím si zflambujeme koňak. Tedy vlijeme ho do hrnce, zahřejeme na plotně a zapálíme. Alkohol vyhoří. Necháme zchladnout a nakonec přilijeme do masové směsi.

Suroviny pro zvěřinovou paštiku

Terinu na paštiku (formu) vymažeme nebo vystříkáme olejem, vyložíme potravinářskou fólií a nakonec vyskládáme plátky slaniny. Tak, že plátek položíme do středu na dno a po stěnách ho pokládáme směrem ven, aby přečníval. Do takto připravené formy vlijeme směs masa, 2-3x sklepeme vzduch a pomocí potravinářské fólie přeložíme plátky anglické slaniny.

Terinu s paštikou utěsníme alobalem, vložíme do pekáčku, který do poloviny výšky paštikové formy zalijeme vodou (vodní lázeň). Dáme do trouby a pečeme 45 až 60 minut při 120˚ C. Po upečení vyndáme, zatížíme seshora něčím hodně těžkým, aby se vytlačil vzduch a dáme do lednice na noc nebo 1 den.

Zvěřinová paštika s brusinkovou omáčkou na bylinkovém salátku

Nakonec vyklopíme a krájíme na plátky. Podáváme s brusinkovou omáčkou a bílým pečivem salátkem.


Brusinková omáčka:

Ingredience
  • brusinkový kompot (nebo čerstvé divoké brusinky)
  • citronová šťáva
  • čerstvě mletý pepř
  • trochu vody

Postup:

Vše spolu rozmícháme a podáváme za studena k paštikám, sýrům, salátkům apod.



Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka