Ječné zrno může způsobit nepříjemné komplikace

11. říjen 2023

Je mnoho očních vad a očních onemocnění, které patří přímo do oční ordinace. Ovšem praktický lékař někdy musí řešit i běžnějšíí oční problémy, jako je například ječné zrno. Když se objeví bolestivá bulka na víčku oka, většinou se vyděsíme. Ale může se jednat právě o ječné zrno, které v počátku ani nemusí bolet. Ale pokud se zanítí, je to velmi nepříjemné a bolestivé.

Tzv. ječné zrno vypadá jako malá bulka na očním víčku, která se může objevovat především u řas. Jedná se totiž o zánět žlázky, která má právě u řas vyústění. Někdy se může objevit i na vnitřní straně víčka. I v tomto případě se jedná o zánět žlázky, kdy se ucpe její vývod, žlázka se nafoukne a může se zanítit. Proto když se objeví, je lepší nejdříve navštívit praktického lékaře.

Protože se jedná o zánět, který vznikne ucpáním žlázky, bulka se může sama vstřebat. Někdy naopak bohužel na víčku zůstává dlouho, tlačí a zanítí se. V tom případě je pak nutné razantnější řešení, kdy oční lékař bulku lehce propíchne, aby se žlázka uvolnila, hnis se vytlačí a vše je pak opět v pořádku.

Chirurgický zákrok jako krajní řešení

Pokud je nutné tzv. ječné zrno odstranit tímto menším chirurgickým zákrokem, provádí se zespoda očního víčka, aby měl oční lékař k dané bulce lepší přístup. Je totiž hluboko ve víčku těsně nad okem.

Lékaři ale mají na tento úkon speciální přístroje, takže vše většinou proběhne hladce a úkon lze provést tak, aby pacienta co nejméně zatížil. Tento chirurgický zákrok je ale krajním řešením, většinou se podaří ječné zrno zavčas vyléčit.

Antibiotická mast nebo heřmánkové obklady

Prevence není. Pokud ječné zrno vznikne, je dobré se snažit se ho co nejrychleji zbavit, i když je ještě v raném stadiu, kdy ještě nebolí a není zanícené. Zánět je totiž v podstatě pouze otázkou času.

Jako léčbu praktický lékař nasadí antibiotickou mast a kapky, které zánět žlázky vyléčí. Jako babský recept také mohou pomoci teplé obklady očního víčka s heřmánkovým odvarem. Žlázka se uvolní a bulka se pak může lépe vstřebat.

Ječné zrno nemusí být vždy bolestivé, je ale na místě začít léčbu okamžitě, jakmile vznikne. Je pouze otázkou času, kdy se zanítí a působí pak nepříjemné komplikace. V případě zánětu totiž pak hrozí, že se zánět rozšíří i na oční spojivky.

Spustit audio