Karel Čapek často reagoval na aktuální dění. Varoval před zneužitím technického pokroku a nástupem fašismu a nacismu

21. listopad 2023

Jeden z největších českých spisovatelů dvacátého století, který se do naší historie zapsal nejen svou literární činností, ale také svými osobními postoji.

Karel Čapek se narodil v Malých Svatoňovicích 9. ledna 1890 a již jako mladík se zajímal o literaturu a umění. Stal se novinářem, významné je jeho působení v Národních listech a Lidových novinách. Byl přítelem prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka i jeho syna Jana, a byl jednou z vůdčích osobností diskusního panelu intelektuálů, takzvaných pátečníků. Svá první díla jako třeba Ze života hmyzu nebo Adam Stvořitel většinou tvořil se starším bratrem Josefem, nadaným malířem.

Karel Čapek ve svém díle často reagoval na aktuální dění – především varoval před zneužitím technického pokroku a nástupem fašismu a nacismu. Nejvíc se tato témata odráží v Krakatitu, Bílé nemoci nebo Matce. Ve své hře R.U.R. také představil slovo robot, které následně obohatilo světový slovník.

Po Mnichovské dohodě přišel Karel Čapek o své demokratické iluze a na Vánoce 1938 zemřel. Jeho pohřeb se stal manifestací národního odhodlání v zemi, kterou už brzy měla spolknout rozpínající se Třetí říše.

Spustit audio