Kateřina Cajthamlová: Cukání ve víčku nebo škytavka nejsou tiky, ale záškuby. Vůlí je neovlivníte

3. listopad 2022

Cukání v oku, záškuby svalů nebo škytavku někdy zažil asi každý z nás. Jaký je rozdíl mezi tiky a záškuby, dají se léčit a mohou být příznaky vážných nemocí?

„Základní rozdíl mezi tiky a záškuby je v tom, zda jsou vůlí ovlivnitelné, nebo nejsou. Záškuby vůlí ovlivnitelné nejsou. A tiky vůlí ovlivnitelné jsou, protože je to komplexní děj, který ale bohužel souvisí i s některými chorobami. Třeba i vážnějšími psychiatrickými diagnózami nebo chorobami typu ADHD,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Tiky mohou být i řečové

U tiků si většinou představujeme, že se týkají hlavně svalů, ale mohou to být i komplexní svalové projevy. Například, když si někdo nutkavým způsobem odhazuje vlasy z čela, vždy stejným pohybem a stále rychleji, pokud je rozrušen. Komplexní motorická tiková reakce nám tedy jasně říká, v jakém stavu je nervový systém člověka. Tiky ale mohou být také řečové, například zadrhávání v mluvení.

„Tiky jsou prostě buď jednoduché, nebo komplexní, buď motorické, nebo vokální. Ale je to něco, co nám kontroluje náš takzvaný starý mozek a vytváří to určitý stereotyp, který je vůlí ovlivnitelný. Ale musíme se na to soustředit a zapnout ten rozumný mozek,“ shrnuje lékařka.

Záškuby se nejčastěji objevují navečer

Záškuby vznikají stažením svalů, od těch nejdrobnějších až po celé velké skupiny svalů. Patří mezi ně i škytavka, která je způsobena záškuby bránice. Záškuby jsou samovolné, vůlí se nedají ovlivnit a většinou odezní samy.

Spánek (ilustrační foto)

Ty drobnější se objevují nejčastěji při únavě, typicky například večer. Mohou se projevovat třeba škubnutím celého těla, když upadáme do spánku. Pokud nás záškuby obtěžují často nebo jsou tak silné, že přecházejí do křečí, je nejlepší vyhledat lékaře, aby zjistil, zda nejsou příznakem nějaké závažné diagnózy:

„Pokud se záškuby objevují systematicky, měli bychom si nechat udělat alespoň hladinu hořčíku a vápníku. Případně se podívat na to, jestli nemáme nějaké onemocnění třeba krční páteře nebo nějakých dalších nervů. Říká se raději něco zjišťovat předčasně, nežli přijít s křížkem po funuse,“ radí Kateřina Cajthamlová.

Jak se také mohou projevovat tiky u osob s chorobami typu ADHD? Existují nějaké potraviny nebo potravinové doplňky, které nám pomohou omezit záškuby? Patří noční křeče nohou mezi záškuby? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio