Marie Poledňáková připravila machouta a merendu
Na sobotu si pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal režisérku komedie 20. století, skvělou ženu a kuchařku – Marii Poledňákovou. Naučili jste se machouta a merendu.
S paní režisérkou si povídali o studiích, prvním filmu, zavzpomínali na komedii S tebou mě baví svět nebo jaké bylo natáčení filmu Jak se krotí krokodýli. Dozvěděli jste se, co má ráda a jak si poradí z roztodivnými otázkami.
Machout:
brambory, sušené houby, palička česneku, majoránka, sůl, uzené maso
Merenda (švestková omáčka):
sušené švestky, švestkový kompot, smetana ke šlehání a brusinky
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.