Než vyjedete na kole, důkladně ho prohlédněte. Co si s sebou přibalit, radí zkušený cyklista

21. květen 2024

Cyklistů přibývá. Teploty jsou příjemné a lákají k vyjížďkám na kole. Jak kolo na vyjížďku připravit, co s sebou vozit, jak se obléci, co jíst a pít? Radí zkušený cyklista.

Než vyjedete, důkladně si kolo prohlédněte. Zkontrolujte základní věci:

  • Jak fungují brzdy, zda nepotřebují výměnu brzdové gumičky nebo destičky
  • Zda nejsou sjeté ráfky kol
  • Jestli jsou kola dobře nafouklá kola
  • Jestli není sjetý plášť

Nářadí se vyplatí mít pod sedlem brašničku, kde budou věci na případné opravy. „Centr klíč na kola, rezervní duše, sada na opravu duší, sada montážních věcí (např. rozpichovák na řetěz, kdyby se přetrhl), u kol bez rychloupínání kol nezapomeňte i na klíč, kterým můžete kola povolit, vyjmout a opravit případný defekt,“ radí plzeňský cyklista a závodník Antonín Bartoníček.

Oblečení a reflexní prvky

Je důležité se obléci podle počasí. Pokud je ráno chladno, dají se koupit různé navlékací rukávy na nohy a ruce. Jdou potom snadno sundat. Jsou i speciální trikoty, které zimu nepropustí. Pokud na ně nemáte, mnohdy stačí dát si pod triko noviny, které ochrání před chladem a při sjezdu z kopců. Dodnes tuto pomůcku používají závodníci při Tour de France, aby je studený vzduch neprofouknul.

Čím více reflexních prvků, tím lépe. Je důležité, abyste byli viděni. Zejména, když se vracíte za šera navečer. Doprava houstne a je důležité, aby vás řidiči včas viděli a mohli reagovat. Důležité je i přední a zadní osvětlení. Stojí pár korun.

Ochrana hlavy

Pro malé děti je zákonná povinnost mít ochrannou helmu. Zodpovědní dospělí by ji měli mít také. „Já si jízdu na kole bez ochranné helmy nedovedu představit,“ říká Antonín Bartoníček. Úrazy hlavy při cyklistice narůstají a ve většině případů je to proto, že cyklisté neměli helmu.

Co jíst a pít

U krátkých tras moc jíst ani pít nemusíte. Důležité je dodržovat pitný režim. Stačí oslazený čaj, tatranky nebo jiné sušenky, ovoce – banán, pomeranč, jablko. Také se dají koupit nejrůznější tyčinky pro závodníky, které doplní živiny a vitamíny.

„Důležité je naplánovat si trasu podle svých schopností, nepřeceňovat se. Raději méně a časté zastávky. Výlet na kole by neměl být trestem s bolestí nohou, zad a pozadí od sedačky kola, ale radostí jízdy v přírodě, kocháním se naší krajinou a spoustou jenom příjemných zážitků,“ dodává známý plzeňský cyklista.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio