Pivo z letošního chmele bude mít pořádný říz, v hlávkách je dostatek potřebných aminokyselin

21. srpen 2021

Na Rakovnicku začala sklizeň chmele. Naložené traktory vyjely v sobotu v půl šesté ráno mezi zralé rostliny třeba v okolí Kolešovic. Úroda podle pěstitelů zatím vypadá dobře.

Část chmelařů na Rakovnicku začala v sobotu sklízet zralé hlávky. Na chmelnice vyrazily  traktory s valníky, které pak stržené štoky svážely do takzvaných česaček. 

Hromadami zamotaných štoků se probírali brigádníci, rozplétali je, aby je mohli zavěsit na stroj, který z nich jednotlivé hlávky otrhává. Z první usušené várky chmele se mohli radovat už odpoledne.

Podle prozatímních odhadů hlavního agronoma společnosti Rakochmel Davida Šilera to vypadá, že by letošní úroda mohla být nadprůměrná. Chmel na některých místech zvládl i po nedávných prudkých lijácích dobře zregenerovat, skutečnost ale bude jasná až po sklizni.

Loni pracovníci Rakochmelu sklidili zhruba 130 tun Žateckého poloraného červeňáku, letos očekávají minimálně 150 tun. A z prvních hodnocení hlávek vyšlo, že v rostlině je dostatek důležitých alfa hořkých kyselin, takže by pivo mělo mít pořádný říz. 

Sklizeň chmele v Kolešovicích na Rakovnicku
Spustit audio